Afbeelding
Foto: stock
Gastcolumn

Schepen, vliegtuigen en ideeën

Algemeen 386 keer gelezen

Het nieuwe jaar is begonnen, heeft u ook al een vliegende start gemaakt?

Die nieuwe brug waar iedereen het over heeft, je weet wel, die bij het kanaal, met al die gaten in de reling, en de stoplichten erbij waardoor u ervan verzekert bent even te stoppen om de nieuwe brug te bekijken. Ik begin erover, want ik vind het net een vliegtuig. En we gaan er wellicht massaal gebruik van maken in 2020. Op zijn minst van dat uitkijk.. eh.. torentje? Dat van die uitnodigende trappen heeft en een uitzicht biedt op..eh.. niet zo veel..nog. Het ziet er leuk uit, dat wel. Mijn volwassen puber brein ziet er wel mogelijkheden in voor de zomer van 2020. Ik maak even een sprongetje naar het verleden.. En als je puber bent en je leest mee, ik ben verantwoordelijk voor wat ik schrijf niet voor wat jij doet. Zo, nu ik halfslachtig mijn geweten heb gesust over het volgende, schrijf ik met een licht aangetast verantwoordelijkheidsgevoel verder. Maar als ik het kan bedenken kunnen onze pubers dat ook. Vroeger deden wij het in het kanaal. Dan lagen we met zijn allen met een zak chips en een fles cola op onze handdoekjes op het dek van een groot oranje schip.

Dat schip ligt nu ergens anders, maar toen sprongen we met verve van de reling af en de grootste lef bekkies zochten het hogerop en kregen bewonderend applaus als ze na hun sprong niet op hun kont in het water belandden. Het was niet legaal, de politie kwam ons regelmatig opzoeken en als we het rustig hielden werden we niet weggestuurd. We vermaakten ons kostelijk. Zouden het de kinderen van de kinderen van toen zijn die ik zomers zie? Ik sla ze wel eens gade terwijl ze de hekken, die tegenwoordig de ingang blokkeren, overklimmen en ik mijn hart vast hou omdat de plek waarop het schip vandaag de dag ligt geen veilige sprong in het diepe garandeert. Ik fluit ze wel eens terug, op mijn vingers. Gelukkig zijn deze puberkids helemaal niet te beroerd om eigenwijs alsnog te springen voordat ze toch maar weg gaan onder toeziend oog van een van de medewerkers die inmiddels op de hoogte zijn gebracht door iemand. Het is ook avontuurlijk om als een piraat een schip te enteren en dan te kijken wie van je vrienden al ballen heeft. Vliegend het water in! Maar goed, het mag niet, het kan niet, dus moeten ze ergens anders heen voor vertier.

Nu ligt er een soort vliegtuig over het kanaal. Onbedoeld is daar een perfecte plek gebouwd om te doen wat niet mag, niet kan en wat ik nu niet ga zeggen. In de zomer is dat idee allang vergeten.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant