Kennis vergaren en delen over de verdediging van Hellevoetsluis dat is het doel van de stichting.
Kennis vergaren en delen over de verdediging van Hellevoetsluis dat is het doel van de stichting. Foto: Wil van Balen

Stichting Verdedigingswerken bestaat 10 jaar

Algemeen 516 keer gelezen

Hellevoetsluis - Op 22 april 2009 is de stichting Verdedigingswerken opgericht en in de afgelopen 10 jaar is er heel wat gebeurd. Voorzitter Bram Kap memoreerde in zijn toespraak hoe het allemaal is begonnen.

"Het ontstaan van de stichting komt eigenlijk door het gebouw Fort Haerlem waarin de Scouting Hellevoetsluis al sinds de jaren '70 van de vorige eeuw gevestigd is. Als de deur openstond werd weleens nieuwsgierig gevraagd waartoe het gebouw vroeger diende en sinds die tijd werd aan die toevallige bezoekers een korte rondleiding gegeven. Wij raakten daardoor zelf steeds meer geïnteresseerd in de historie en tijdens de restauratie konden wij uiteindelijk zelfs als kennisbank dienen.

Historicus Bob Benschop heeft in het kader van zijn studie destijds veel interessante informatie aangeleverd, waaronder het bestek van het Fort. De eerste rondleiding werd op 16 mei 2009 gegeven door Arie van den Ban voor 41 personen van het Historisch Genootschap. Een ander memorabel moment was 1 aug 2010. Toen kwamen er opeens 173 mensen voor een rondleiding. In 2019 zijn er ruim 3.800 bezoekers geweest en dat is een mooi aantal. Hier staat een trotse voorzitter die het fijn vindt om met alle vrijwilligers, relaties en partners dit moment te vieren.

Wethouder Margriet den Brok kwam naar het Droogdok om namens de gemeente Hellevoetsluis felicitaties uit te brengen. Zij sprak de aanwezigen kort toe. "Ik ben blij met de grote opkomst, want we hebben echt wel iets te vieren vandaag. Ik vind het erg bijzonder dat de gehele stichting volledig bestaat uit vrijwilligers. Waarbij het bijzonder is dat de oprichters de kosten van oprichting uit eigen zak betaald hebben.

Rondleidingen, doensdagen, weekend-openstellingen, lezingen voor scholen. Jullie doen echt veel moeite om kennis over te brengen. En jullie trekken bezoekers waardoor ons mooie Hellevoetsluis nog beter op de kaart wordt gezet." Eén van de activiteiten voor het nieuwe jaar is het leveren van een bijdrage aan de viering van 75 jaar vrijheid. In samenwerking met de leden van het Museum Platform Hellevoetsluis wil men de periode direct na de Tweede Wereldoorlog belichten en dan met name de bewaringskampen, waarvan er ook één in Fort Haerlem (eigenlijk Kazerne Haerlem) gevestigd was. Daar hebben een paar honderd mensen gezeten in afwachting van hun berechting.

Stichting Verdedigingswerken
De stichting Verdedigingswerken heeft als doelstelling: 'Kennis vergaren over de verdediging van Hellevoetsluis'. Deze kennis wil men zoveel mogelijk delen met geïnteresseerden. Een grote groep van vrijwillig medewerkers geeft wekelijks rondleidingen aan bewoners van Hellevoetsluis en toeristen. Om vaker het gebouw te kunnen openstellen is het erg nuttig als nog enkele vrijwilligers zich aanmelden. Dan kan er – zonder de mensen te moeten overvragen – een mooi rooster opgemaakt worden voor de openingsperiode in 2020".

Via info@fronttaal.info of telefoon 06 – 3125 4909 kunt u in contact komen met de stichting.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant