Voorne in stelling; geschiedenis komt tot leven in de vesting | GrootHellevoet.nl
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=5226262&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=groothellevoet.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=322" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>
Logo groothellevoet.nl
Voorne in Stelling trok ondanks het onstuimige weer veel bezoekers
Voorne in Stelling trok ondanks het onstuimige weer veel bezoekers (Foto: Wil van Balen)

Voorne in stelling; geschiedenis komt tot leven in de vesting

  •   165 keer gelezen   Actueel

Hellevoetsluis - In het weekend van 8 en 9 juni bracht stichting Verdedigingswerken 'Fronttaal', Vereniging Historische Militaria (VHS) in samenwerking met team toerisme, wijkbeheer, evenementen, cultuur en sport ( TWECS) van gemeente Hellevoetsluis de vesting tot leven door het militaire erfgoed in de schijnwerpers te zetten.

Dit deden zij door waarheidsgetrouw de situatie van het Nederlandse leger na te bootsen ten tijde van de eerste- en, in voorbereiding op, de tweede wereldoorlog. Rondom Fort Haerlem waren verschillende tentoonstellingen, reconstructies en oude voertuigen en militair erfgoed te zien. Op het plein voor Fort Haerlem stond een ambachtenmarkt.

Voor de waterbunker, welke ook open was voor bezichtiging, stond het kampement van de vereniging historische militaria. Deze vereniging houdt zich bezig met het nabootsen van militaire eenheden uit  WO 1 en 2. Een groep van 7 man beeldt de Nederlandse grensbewakers uit ten tijde van de eerste wereldoorlog. Toen werd de Nederlandse grens streng bewaakt, ondanks neutraliteit, voor in het geval dat de oorlog toch over onze landsgrenzen zou komen. De Duitsers plaatsen in die tijd aan de Belgische kant van de grens een doodendraad. Dit om vluchtelingen, stropers en smokkelaars tegen te houden. Op dit draad stond tot wel 2000 volt. Een aanraking met het doodendraad betekende een zekere dood.

Het materieel dat de mannen voor Voorne in stelling bij zich hadden was authentiek of nagemaakt zoals het toen ook echt gebruikt werd. Zij sliepen dit het weekend in witte ronde tenten met een punt. Op deze tenten heeft de wind door de vorm geen vat. Iets dat op de stormachtige zaterdag goed van pas kwam. Zij sliepen in de nacht van zaterdag op zondag in de tenten, op een barak met een strozak en onder een leger deken. De heren droegen waarheidsgetrouwe uniformen. Doordat de wind zaterdag zo hevig was, konden zij delen van het kampement niet plaatsen maar er bleef genoeg over om te zien.
Even verderop stond vanuit dezelfde vereniging het kampement van de Amerikanen. Verrassend jonge jongens gekleed in Amerikaanse militaire uitrusting beelden daar het kampement uit van de soldaten ten tijde van de tweede wereldoorlog. De uniformen zijn deels na gemaakt maar ze dragen ook kledingstukken die nog werkelijk uit die periode van oorlog stammen. Gemiddeld zijn de jongens een jaar of 23.

Bram Kap gids van Stichting Verdedigingswerken constateerde tot zijn verbazing dat het bezoekersaantal op zaterdag, ondanks de weersomstandigheden, toch hoog was. Samen met de Zundapp oldtimershow bij het Zuidfront op zondag trok de vesting het afgelopen weekend veel bezoekers.


<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=5226262&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=groothellevoet.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=322" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>
Meer berichten
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=9768100&size=160x600&promo_sizes=120x600&cb=[CACHEBUSTER]&promo_alignment=center&referrer=groothellevoet.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=322" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=5226264&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=groothellevoet.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=322" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>