Roofvogel valt hardloopster aan | GrootHellevoet.nl
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=5226262&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=groothellevoet.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=322" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>
Logo groothellevoet.nl

Roofvogel valt hardloopster aan

  •   2273 keer gelezen   Actueel

Hellevoetsluis - Vanochtend werd bij het viaduct over de N57 een hardloopster onaangenaam verrast door een roofvogel, waarschijnlijk een buizerd. 

Marieke Kamphuis was bezig met haar hardloopsessie toen zij ineens iets raars bemerkte: "Ik heb altijd een staartje in als ik ga hardlopen en ineens voelde ik iets aan mijn haar trekken. Toen ik omhoog keek zag ik een hele grote roofvogel boven me. Ik schrok me een hoedje. En daarna bleef hij nog een tijdje boven me cirkelen. Ik denk dat deze vogel een nestje heeft en zijn jongen wil verdedigen. Dus zolang het broedseizoen is, loop ik echt een andere route!" 

Marieke wil andere hardlopers en fietsers waarschuwen voor deze vogel die het niet zo op mensen blijkt te hebben. 

Er zijn al afgelopen jaren al eerder meldingen geweest van hardlopers die last hadden van een roofvogel bij ditzelfde viaduct bij de N57 richting Brielle. 

Enkele tips om aanvallen te voorkomen

* Vermijd de directe nestomgeving (100 meter is voldoende) gedurende het broedseizoen; kies een andere route als je weet waar de roofvogel zijn nest heeft.

* Trek even géén felgekleurde kleding aan; dáár komt een buizerd namelijk op af. In de natuur betekent felgekleurd  gevaar.

* Kijk goed om je heen: Dit is een beetje lastig voor hardlopers, maar buizerds vallen vaak van achteren aan. Wees alert als je iets achter je hoort en probeer bij een (schijn)aanval de roofvogel aan te kijken: vogels die zich aangekeken voelen vertonen veel minder agressief gedrag.

* Zorg voor gezelschap: de kans op een aanval neemt af als je in een groepje loopt (drie personen is vaak al genoeg).

* Schrik de vogel af met geschreeuw of zwaai met je armen boven je hoofd.

* Check voordat je gaat lopen of er een buizerd "waargenomen" is in de buurt van jouw favoriete trainingsrondje of meld zelf jouw waarneming aan de vogelbescherming. 

(Bron: Werkgroep roofvogels vogelbescherming Nederland)


<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=5226262&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=groothellevoet.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=322" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>
Meer berichten
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=9768100&size=160x600&promo_sizes=120x600&cb=[CACHEBUSTER]&promo_alignment=center&referrer=groothellevoet.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=322" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=5226264&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=groothellevoet.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=322" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>