Afbeelding
Foto: Roel van Deursen

Eco-tourisme rondom De Bernisse

Actueel 64 keer gelezen

Het voorjaar is al in volle gang en het wordt dus weer zo langzamerhand het seizoen om meer tijd buiten door te brengen. In maart meldden we al dat Stichting Fluisterboot Voorne-Putten volop bezig is met de bouw van de nieuwe fluisterboot voor rondvaarten op de Bernisse. Nu is het al bijna zover: de laatste hand wordt momenteel aan de boot gelegd, en hier kun je het proces van de bouw alvast een beetje volgen. In juni vinden de eerste proefvaarten door het natuurgebied plaats en eind van die maand wordt de boot, als alles goed loopt, officieel gedoopt. Een goede aanleiding om ons eens te verdiepen in de eco-toeristische plannen en mogelijkheden rondom De Bernisse.

Meer waardering voor de natuur

De milieuvriendelijke en elektrisch aangedreven fluisterboot heeft als doel om mensen in aanraking te brengen met het water, de dieren en de landschapsgeschiedenis van de Bernisse. Met een ontvangst- en expositieruimte bij de aanlegplek aan wal enerzijds en een focus op het beleven van de natuurrijke omgeving anderzijds, wil de SFVP zowel lokale inwoners als toeristen aantrekken om zo het eco-toerisme in Voorne-Putten te stimuleren. Het is trouwens tevens de bedoeling dat de boot na juni a.s. regelmatig historische rondvaarten zal bieden, zodat men naast de natuur ook de geschiedenis van het gebied leert kennen. De boot zal overdekt zijn en krijgt ook een verwarmingssysteem, zodat deze tijdens alle seizoenen kan blijven doorvaren. Natuurlijk gaan in de zomer alle ramen wagenwijd open, zodat het natuurschoon goed binnen kan komen.

Kamperen en recreatie op het water

Naast de fluisterboot, is er in het recreatiegebied van De Bernisse sowieso veel te doen, waardoor het voor zowel toeristen als mensen uit de regio een echte aanrader is. Wat eco-toerisme betreft is het dus echt wel een pareltje, met mogelijkheden tot wandelen, fietsen, kanoën en zwemmen bijvoorbeeld. En op een natuurcamping als bijvoorbeeld De Kersengaard, kun je ongestoord genieten van de natuurrijke omgeving, de rust, en de ruimte. Mocht je dus niet zo ver weg willen deze zomer, dan is een vakantie dicht bij huis eigenlijk helemaal geen gek idee. Geen files, minder reiskosten, snel op bestemming, en toch even weg uit je dagelijkse routine. Mocht je nu met een caravan gaan, dan ontkom je er natuurlijk niet aan dat je een goede trekhaak nodig hebt, zoals van rameder.nl, maar dan ben je ook meteen klaar voor het seizoen. Wie helemaal voor gemakkelijk kiest, huurt gewoon een van de leuke houten trekkershutten die De Kersengaard biedt, met alles erop en eraan.

Tewaterlating en vaarschema

Eind juni wordt de fluisterboot gedoopt en zal er een vaarschema met regelmatige rondvaarten komen. De video hieronder geeft een indruk van de werkzaamheden en voorbereidingen om de boot vaarklaar te maken. Wij kijken er alvast ontzettend naar uit dat we binnenkort extra kunnen gaan genieten van De Bernisse!

Uit de krant