Afbeelding
Foto: MdN

Een interview met Bram Kotvis

Actueel Een gesprek met... 718 keer gelezen

De nu bijna 62-jarige Bram Kotvis werd geboren in Schoondijke in de provincie Zeeuw-Vlaanderen. Na gewoond te hebben in Terneuzen en Rozenburg, is hij inmiddels al weer vele jaren een echte Hellevoeter.

"Toen ik mijn MAVO had afgerond, wilde ik de opleiding tot motoragent gaan doen", vertelt Bram. "Maar ik had pech, want er waren heel veel aanmeldingen en ik werd daar niet uit gekozen. Toen heb ik geprobeerd om zeven jaar als KVV'er bij het leger aan de slag te gaan. Daar kon je dan na zeven jaar uit met een spaarregeling en had je een leuk zakcentje. Helaas waren ook daarvoor heel veel aanmeldingen en zat ik er weer niet bij. Mijn zus werkte in die tijd in de zorg in Terneuzen en ik heb daar toen een open dag bezocht. Aan het einde van de dag ging ik naar huis met een contract op zak. Ik ben toen de ziekenverzorging gaan doen en heb daar vier jaar gewerkt. Vandaar uit ben ik naar het Eudokiaziekenhuis in Rotterdam gegaan en heb daar de vierjarige A-opleiding gevolgd. Mijn vrouw Connie, die toen in Terneuzen dezelfde opleiding volgde en ik, woonden al jong samen, wat best uniek was in die tijd. Ondertussen waren we dus verhuisd van Terneuzen naar Rozenburg, waar we een jaar op een flatje hebben gewoond. Daarna zijn we in Hellevoetsluis terecht gekomen, op de Vloedlijn. Hier hebben we een jaar of tien gewoond en sinds '82 of '83 wonen we met heel veel plezier aan de Liguster. Na het Eudokiaziekenhuis ben ik bij de Plantage in Brielle gaan werken als startend leidinggevende. Deze middenkader opleiding was voor avond/nachthoofd en eigenlijk loopt dat als rode lijn sinds die tijd door mijn werk heen. Vanuit de Plantage ben ik in het Ruwaard van Putten Ziekenhuis terecht gekomen, maar verder leren was daar niet mogelijk en zo kwam ik in 1992 in het Dijkzigt ziekenhuis terecht. Hier heb ik mijn specialisatie obstetrie/verloskunde/gynaecologie gedaan. Op de afdeling gynaecologie was ik in aanraking gekomen met de oncologie en die specialisatie heb ik in de Daniel Den Hoed kliniek gedaan. Hier heb ik tien jaar gewerkt, eerst als oncologie verpleegkundige en later als avond/nachthoofd. Toen ze in het Vlietland mensen zochten om deze functie op te starten, ben ik daar gaan werken en hier zit ik nog steeds. Ik heb nog steeds veel plezier in mijn werk, maar het is wel een stressvolle baan. Je bent verantwoordelijk voor het reilen en zeilen in het hele ziekenhuis. Je bent, zeg maar, echt de spin in het web en dat web is heel groot."

Ontspanning
Bram en Connie hebben twee zonen, Tim en Leander, en zijn trotse opa en oma van kleindochter Luna. Toen de jongens nog klein waren, werd de helft van de tuin in Hellevoetsluis ingericht als moestuin. Ook hadden ze een moestuin bij andere mensen in hun tuin via het werk van Connie. "Dat stopte op een gegeven moment vanwege gezondheidsproblematiek van die cliënten", vervolgt Bram. "En juist in die tijd zagen we toevallig dat er tuinen vrij waren bij de Volkstuin Vereniging De Kooistee. Inmiddels hebben we er nu vijf tuinen en brengen we daar met heel veel plezier veel tijd in door. We verbouwen er van alles en voor mij is dit echt een vorm van ontspanning, een uitlaatklep. En gelukkig delen Connie en ik deze passie samen. Onze oudste zoon komt er ook regelmatig langs en ook onze kleindochter helpt graag mee. Onze jongste zoon houdt niet van tuinieren, maar is altijd beschikbaar in geval van zware klussen."

Voorzitter
Sinds januari 2018 is Bram voorzitter van VTV Kooistee. "Samen met nog vier andere nieuwe bestuursleden zijn we toen van start gegaan", vertelt hij. "In het afgelopen jaar hebben we mega veel dingen gedaan. Zo hebben we bijvoorbeeld alles gedigitaliseerd. Een mooie aanwinst is ook dat twee gediplomeerde imkers bij ons een tuin krijgen. Het leuke is dat Hellevoetsluis in 2018 is uitgeroepen tot bijenstad en wij sluiten hiermee mooi aan. Vorig jaar is er ook voor de leden een afval inzamelingsdag georganiseerd, voor de kinderen een pompoen/halloween middag en een zelfgemaakte wijnproeverij voor de volwassenen. Leuk is het ook om te zien dat wij steeds meer verjongen qua leeftijd van de leden. Verder willen we ook meer contacten leggen met andere verenigingen. Je kunt dan bijvoorbeeld te weten komen met wat voor problematiek zij te maken hebben, en hoe zij bepaalde dingen hebben opgelost. Je kunt daarin, denken wij, een hoop van elkaar leren en elkaar ook helpen. Onze grootste zorg nu is echter de drainage. Die is echt aan vervanging toe. We zijn daarover in gesprek met de gemeente, waarvan we dit terrein huren. Een tweede kostenpost is de schuur op het terrein. Deze moet nodig opgeknapt worden en ook moet het asbest dak verwijderd worden. Weer ander materiaal van deze schuur willen we na het opknappen gebruiken voor de andere schuur, het zandhok. Daar moet namelijk een nieuwe achterwand in, want deze is helemaal rot. Kortom, alles bij elkaar een aardig kostenplaatje en dus zijn we naarstig op zoek naar sponsors. We hebben al wel wat toezeggingen binnen, maar alle hulp, en dan met name financiële hulp, is heel erg welkom. Dus als iemand daarin iets kan betekenen, horen wij dat graag. Zo zou bijvoorbeeld ook iemand die in Hellevoetsluis woont en die een werkgever heeft in de omgeving die een sponsorpot heeft, ons kunnen helpen. Veel bedrijven hebben dat, maar stellen dat alleen beschikbaar via hun werknemers. We zijn dus echt op zoek naar mensen die onze vereniging een warm hart toedragen en ons willen helpen. Ook al hebben ze hier geen eigen tuin. En voor diegenen die interesse hebben, er zijn nog een paar tuinen vrij."

Drummen
Al sinds hij een kleine jongen was, is Bram ook een fanatiek drummer. "Tot vorig jaar speelde ik nog in een band", zegt Bram. "Helaas is dat gestopt, met name omdat het moeilijk is vanwege mijn werk en de onregelmatige werktijden die daarbij horen, om verplichtingen aan te gaan met het oog op het oefenen en ook eventuele optredens. Maar ik mis het heel erg en eigenlijk kun je wel zeggen dat deze 'oude' rocker graag weer met mensen in contact wil komen met wie ik weer aan de slag zou kunnen. Dus als men iemand weet, die bijvoorbeeld iets op wil starten of mensen die vrijblijvend iedere maand willen jammen, dan hou ik me aanbevolen!"
Wonen in Hellevoet
"Voorheen was ik niet zo geïnteresseerd in de Hellevoetse politiek", antwoord Bram op de vraag of hij lokaal betrokken is. "Maar sinds ik voorzitter ben, volg ik het wel. Met name de dingen waar onze vereniging iets aan kan hebben. Ook vind ik het belangrijk om te weten welke wethouder op welke post zit. Verder wonen we hier met heel veel plezier. Het is hier mooi wonen met het groen en het water en alles wat er is op cultureel gebied. Boven alles ben ik echt gek op de Vesting, dat trekt me echt heel erg aan. Vooral in de zomer is het genieten daar op de terrasjes met familie of vrienden. Dan kan ik daar wel uren doorbrengen. Bovendien steun je hier ook de lokale horeca mee. Uiteraard ga ik dan wel voor een overheerlijk biertje, dat dan weer wel", besluit Bram lachend.

Afbeelding

Uit de krant