Tennisvereniging United Service bestaat 125 jaar | GrootHellevoet.nl
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=5226262&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=groothellevoet.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=322" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>
Logo groothellevoet.nl

Tennisvereniging United Service bestaat 125 jaar

  •   259 keer gelezen   Actueel

Hellevoetsluis - De Hellevoetse tennisvereniging is opgericht op 1 juni 1894. Daarmee is de vereniging een van de oudste verenigingen die bij de KNLTB bekend zijn. De Haarlemse LTC spant de kroon, deze is opgericht in 1885.

Marine
In 1894 werd door marine-officieren getennist onder de naam Liberty All. De oude tennisbaan lag in de admiraliteitstuin tussen de vestingwallen en de bebouwing van de Oostkade en Kerkstraat (achter de bowlingbaan). De tuin was toen verboden gebied voor de gewone sterveling. De tennisbaan was een grasbaan met schelpen aan de buitenkanten. In 1935 werd een betonbaan aangelegd.

In de tijd dat de Marine nog belangrijk was in Hellevoetsluis werd op deze baan regelmatig getennist door de officieren. Later speelden de notabelen van Hellevoetsluis en omstreken op deze fraai gelegen baan. De vereniging was inmiddels bij de bond aangemeld als United Service. United Service heeft tot 1974 op deze baan in de vesting gespeeld en is daarna verhuisd naar het huidige terrein aan de Haringvlietweg.

Van elitesport naar de 2e sport van Nederland
Tennis was in de beginjaren een sport voor de notabelen van de stad. De burgemeester, de advocaat, bankdirecteuren en andere financieel goed bij kas zittende mensen ontmoetten elkaar op de tennisbaan. Soms werd de sport daarom gekscherend 'tannis' genoemd.

Sinds de jaren '80 is tennis echt groot geworden in Nederland en op dit moment is de tennisbond, na de voetbalbond, de op een na grootste sportbond van Nederland. United Service liftte mee met deze successen en in de hoogtij-jaren telde de club maar liefst ruim 800 leden.

Jubileumviering op 8 juni
Walter Maas is voorzitter van de wedstrijdcommissie en coördineert de activiteiten die in het jubileumjaar plaatsvinden. "8 juni is de dag waarop alles gaat samenkomen", legt hij uit. "Op deze dag vinden de officiële handelingen plaats, maar is er ook van alles te doen op ons park". Walter wil nog niet alles prijsgeven, maar licht een tipje van de sluier op: "er komt een foodplein en we gaan zeker iets doen met glow-in-the-dark tennis". Het jubileumjaar wordt geopend op zaterdag 26 januari met een snerttoernooi.

Oproep
De geschiedenis van de vereniging wil de vereniging graag weergeven met foto's die in het clubgebouw worden opgehangen als een soort tijdlijn. Daarom hierbij de oproep aan alle United Service leden en ex-leden om zo veel mogelijk foto's te sturen via godelievemaas@upcmail.nl zodat er een mooi compleet tijdsbeeld gevormd kan worden.

Kijk voor meer nieuws uit Hellevoetsluis op http://groothellevoet.nl


<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=5226262&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=groothellevoet.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=322" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>
Meer berichten
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=9768100&size=160x600&promo_sizes=120x600&cb=[CACHEBUSTER]&promo_alignment=center&referrer=groothellevoet.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=322" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=5226264&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=groothellevoet.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=322" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>