Vergroot de kans dat iemand een hartstilstand overleeft en start ook een actie voor een buurt AED
Vergroot de kans dat iemand een hartstilstand overleeft en start ook een actie voor een buurt AED Foto: zoe bonefaas

Binnen een week al €1400 opgehaald voor BuurtAED Ossenhoek

Actueel 478 keer gelezen

Hellevoetsluis - Vorige week heeft Gaby Kroon een crowdfunding opgezet om een BuurtAED aan te schaffen voor haar wijk de Ossenhoek. Na een week is al meer dan 1400 euro gedoneerd voor de komst van de AED. "Ik dacht: 'Het is herfstvakantie, laat ik mijn avonden nuttig gaan besteden'", vertelt Gaby.

Gaby Kroon is burgerhulpverlener en krijgt daarom oproepen wanneer iemand in de buurt hulp nodig heeft. Ze dacht er al een tijdje over om een actie voor een AED in de buurt op te starten. "Hoe vervelend voel je je als je wordt opgeroepen en die persoon zonder AED niet kunt redden," vertelt ze. Met de hulp van een AED neemt de kans dat iemand een hartstilstand overleeft in ieder geval toe. "Toen dacht ik afgelopen week, ik trek de stoute schoenen aan en start gewoon zelf een actie voor een AED. Drie dagen later hadden we al 20 donaties ontvangen."

Volgens de Hartstichting krijgen 300 mensen in Nederland per week een hartstilstand buiten het ziekenhuis. Een BuurtAED kan in zo'n geval levens redden. Via een actie van de Hartstichting en Philips kan een wijk via crowdfunding een AED aanschaffen met korting. Hier krijgt ze 30 dagen de tijd voor. Als het bedrag niet wordt gehaald, worden de donaties automatisch teruggestort naar de donateurs. Bij het opzetten van de actie stortte Gaby zelf 25 euro. "Het is ook een mooi voorbeeldbedrag. Stel dat de helft van de wijk meedoet, als we dan allemaal 25 euro storten, dan hebben we genoeg," legt Gaby uit. Veel donateurs nemen hier een voorbeeld aan, de meeste donaties zijn van 25 euro. "Maar er zitten ook mensen tussen die 50 euro storten of 15, alle kleine beetjes helpen."

Het kan iedereen overkomen
Om haar actie te promoten plaatste Gaby onder andere berichten op Facebook. "Maar wat vooral lijkt te helpen is het aanbellen bij de mensen en een flyer overhandigen," legt Gaby uit. "Dan weet je zeker dat de flyer niet met de reclame wordt weggegooid. Iedereen is zich ervan bewust dat een hartstilstand ons allemaal kan gebeuren. Of je nou 30, 40 of 60 bent."

In Hellevoetsluis lopen er op dit moment acht acties. Naast de Ossenhoek lopen er ook acties voor de Smitsweg, Theo Kwantenstraat, Cornelis van Kleiburgstraat, Oranjetip, de Struytse Hoeck, het Want en de Multatulistraat. Doneren of een actie opzetten kan via BuurtAED.nl.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant