Afbeelding

Drie windturbines langs Haringvlietdam mogelijk

Actueel 512 keer gelezen

Hellevoetsluis - De gemeente Hellevoetsluis heeft laten onderzoeken of het technisch mogelijk is om 12 MW aan windenergie langs de binnenkant van de Haringvlietdam op te wekken, met drie nieuwe windmolens. Deze zouden in de plaats komen van de zes windmolens die nu aan de buitenzijde van de dam staan. De conclusie is dat het mogelijk is. Ook kan de locatie rekenen op voldoende acceptatie bij de omgeving.

Hellevoetsluis moet in totaal 12 MW windenergie opwekken, daarover zijn regionale afspraken gemaakt. De drie windmolens aan de binnenzijde van de Haringvlietdam kunnen elk ruim 4 MW aan windenergie leveren. Daarmee kan aan de opgave worden voldaan. Wel is er nog aanvullend onderzoek nodig, omdat de turbines bij een waterkering komen te staan. En er komt nog een ecologisch onderzoek dat een jaar duurt, vanwege twee beschermde natuurgebieden in de nabije omgeving.

Draagvlak
Naast de technische haalbaarheid, heeft de gemeente ook onderzocht of de locatie kan rekenen op voldoende acceptatie bij de omgeving. De conclusie is dat er meer draagvlak is voor de locatie langs de binnenzijde van de Haringvlietdam, dan voor een locatie langs de N57, in de nabijheid van de eerste rotonde na de dam. Wel zijn de omliggende recreatieondernemers en de mensen die het dichtst in de buurt wonen, kritisch over de drie windmolens. Zij maken zich zorgen over geluid en slagschaduw (de bewegende schaduw van de wieken), en over de gevolgen voor toerisme en recreatie bij het Quackstrand.

Hellevoetsluis blijft zich inzetten voor het behalen van de windenergieopgave op deze locatie. Daarbij wil de gemeente zoveel als mogelijk laagfrequent geluid tegengaan. En de inzet is geen enkele slagschaduw voor woningen; dat kan in overeenkomsten en via de vergunning worden geregeld. Verder wil de gemeente mogelijkheden creëren voor financiële participatie, zodat de omwonenden en ondernemers niet alleen de lasten ondervinden van de windmolens, maar ook kunnen meeprofiteren van de opbrengsten. Ook wil de gemeente onderzoeken laten doen naar de mogelijkheden voor toerisme en recreatie, in combinatie met de windmolens.

De gemeente heeft de resultaten van het onderzoek naar de provincie gestuurd, die half september uitsluitsel wilde van de gemeente over de haalbaarheid van deze locatie. De windmolens staan er voorlopig nog niet, dat wordt (afhankelijk van hoe alle te doorlopen stappen en het vervolgonderzoek lopen) op zijn vroegst in de loop van 2020.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant