Ambachtelijk slager Nico Kranendonk | GrootHellevoet.nl
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=5226262&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=groothellevoet.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=322" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>
Logo groothellevoet.nl
Een creatieve slager met hart voor zijn vak
Een creatieve slager met hart voor zijn vak (Foto: Evelien Holleman)

Ambachtelijk slager Nico Kranendonk

  •   1029 keer gelezen   Actueel

Iedereen die bij MCD supermarkt aan de Forel boodschappen doet kent hem wel; slager Nico. Hij is creatief, een echte doe-het zelver en dat draagt hij ook uit in zijn vak als slager.

Nico Kranendonk (62) begon als 14 jarige jongen in het slagersvak. "Ik wilde eigenlijk automonteur worden, maar omdat ik allergisch ben voor vetten die daar gebruikt worden kon dat niet. Ik moest van mijn moeder maar gaan werken en omdat verschillende familieleden al werkzaam waren in het slagersvak ben ik er ook ingerold."

Nico begon bij keurslagerij Houtman in Rotterdam waar hij het vak heeft geleerd. Naast het werk in de praktijk volgde hij 6 jaar lang, 1 dag per week, een opleiding aan de slagersvakschool. "Ik leerde alles van A tot Z; van uitsnijden, uitbenen, worstmakerij, zouterij, salades maken noem maar op. Alleen slachten heb ik niet geleerd. Ik begon als slager en later werd ik chef-slager. Dat heb ik zo'n twaalf jaar gedaan."

Daarna is hij de supermarktbranche in gegaan. Hij begon als slager en binnen drie maanden was hij chef-slager bij een supermarkt in Capelle aan den IJssel waar hij ook rayonchef werd "Ik deed ook de inkoop en de reclames." Na tien jaar stapte hij over naar de firma Bakker waar hij voorman werd van de afdeling vink en hamburgers. Hier leerde hij ook zijn huidige vrouw kennen. Later werd hij afdelingschef en daar gaf hij leiding aan 50 man. In het zomer - en winterseizoen kon het aantal werknemers op de afdeling oplopen tot wel 100 personen. Later heeft hij een jaar de logistiek van de emballage-afdeling voor zijn rekening genomen. Nico behoorde na zo'n 16 jaar tot een van de gedwongen ontslagen.

Lekker toeren met de motor
"Ik kreeg mijn ontslag en dat was eigenlijk heerlijk" vertelt hij lachend. "Ik was gescheiden, zorgde voor mijn kinderen, en had ook nog een hele lieve dame leren kennen." En Nico reed graag op zijn motor. "Ik heb met een aantal oud-collega's leuke toeren gemaakt. Na een jaar vond ik het genoeg en ben toen freelance slager geworden. Op een gegeven moment ben ik bij MCD in dienst gekomen. Omdat ik hier de mogelijkheid en de ruimte heb om het ambacht slager uit te voeren. Ook geeft hij veel demonstraties; volgende week zaterdag geeft hij een smakelijke Valentijns demonstratie." Leuk weetje: MCD heeft binnenkort ook een vrouwelijke slager. Nico's directe collega Patricia is onlangs geslaagd voor haar eerste diploma; ze gaat nu voor haar tweede en daarna is zij slager.

"Ik ga elke dag met plezier naar mijn werk. Natuurlijk heb je niet de hele dag zin of tijd voor grapjes, maar klanten weten dat ik ze wel graag maak. Thuis eet hij internationaal. Nico’s Eritrese echtgenote heeft zelf lang in Italië heeft gewoond. Dus de Italiaanse keuken, Eritrese keuken en de Hollandse keuken wisselen elkaar af in huize Kranendonk. "Maar het vlees, dat doe ik altijd", vertelt Nico.

Romantische slager
"Wij zijn pas samen gaan wonen toen de kinderen de deur uit waren. We waren alle twee heel zelfstandig en wilden eigenlijk niet trouwen, maar ik heb haar toch gevraagd toen we in Venetië waren." De slager en zijn vrouw komen geregeld in Afrika waar ze samen een huis hebben gekocht. Nico heeft zes kinderen en twaalf kleinkinderen.

De klant is het belangrijkst voor slager Nico. "Daar doe je het tenslotte voor. Het is fijn als je complimenten krijgt dat mensen zo lekker hebben gegeten mede door vlees van onze slagerij.

Evelien Holleman

<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=5226262&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=groothellevoet.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=322" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>
Meer berichten
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=9768100&size=160x600&promo_sizes=120x600&cb=[CACHEBUSTER]&promo_alignment=center&referrer=groothellevoet.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=322" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>

Poll

<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=5226264&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=groothellevoet.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=322" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>