De gemeente vordert onterecht verkregen uitkering terug
De gemeente vordert onterecht verkregen uitkering terug

Stel fraudeert voor 216.000 euro

Actueel 3.495 keer gelezen

Naar aanleiding van een onderzoek naar bijstandsfraude bij langdurige samenwoning heeft de gemeente Hellevoetsluis de uitkering van een inwoonster beëindigd en de onterecht verstrekte uitkeringen van de vrouw en haar partner teruggevorderd. Het gaat hierbij om een uitkering van in totaal ongeveer € 216.000,00.

De fraude beslaat de periode vanaf november 2005 tot februari 2012. Na een aantal procedures heeft de Centrale Raad van Beroep in januari 2018 de gemeente Hellevoetsluis, op het gebied van alle genomen besluiten, in het gelijk gesteld.

Na een aantal meldingen over een langdurige samenwoning heeft de sociale recherche in Hellevoetsluis vanaf maart 2010 uitgebreid onderzoek verricht naar een inwoonster met een bijstandsuitkering. Na de waarnemingen, getuigenverklaringen en administratief onderzoek bleken de meldingen in hoofdzaak op juistheid te wijzen.

De vriend waarmee mevrouw sinds 2002 samenwoont, stond niet bij haar ingeschreven maar bij een gezamenlijke kennis in Hellevoetsluis. De man startte na enkele jaren bijstand een bedrijf en werd daarbij via de BBZ regeling (Besluit bijstandverlening zelfstandigen) financieel gesteund door de gemeente.

Vliegvakanties en motorjacht
Het stel hield informatie achter die het wel met de gemeente had moeten delen. Zo waren zij in het bezit van onder andere een motorjacht. Ook maakten zij jaarlijks twee vliegvakanties, waarvan een aantal niet is doorgegeven aan de sociale dienst. Daarnaast verzwegen zij drie bankrekeningen, waardoor de sociale dienst geen compleet zicht had op hun inkomsten/uitgaven, bezittingen en bezigheden. De inwoonster ontving naast haar bijstandsuitkering een persoonsgebonden budget. Omdat zij samenwoonde had zij daar geen recht op.

De betrokkenen zijn door de sociale recherche in februari 2012 aangehouden, op het politiebureau voorgeleid en vervolgens in verzekering gesteld. Na vier dagen verhoor en onderzoek mochten zij naar huis. De uitkomsten van het onderzoek hebben ervoor gezorgd dat de gemeente de uitkering heeft beëindigd en de onterecht verstrekte uitkering heeft teruggevorderd.

Wethouder Hans van der Velde: "Gemeente Hellevoetsluis ondersteunt inwoners als dat noodzakelijk is en vindt het belangrijk om het gemeenschapsgeld te gebruiken voor die mensen die dat echt nodig hebben. Daarom willen we zoveel mogelijk voorkomen dat mensen onterecht gebruik maken van een uitkering, of onterecht een te hoge uitkering ontvangen. Als dit toch gebeurt dan ondernemen we actie om dit te bestrijden".

Ontvangt u een uitkering van de gemeente en verandert er iets in uw situatie? Geef dit meteen door aan de betreffende instanties.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant