Afbeelding

Ronan van Zandbeek soleert naar strandzege 't Gorsje

Actueel 396 keer gelezen

Ouddorp/Brouwersdam- Ronan van Zandbeek heeft de eerste editie van de open Regio Beachrace op zijn naam geschreven. De nationaal kampioen uit de equipe van Invicta Watches reed zich in de slotronde van de Strandrace 't Gorsje bij Ouddorp/Brouwersdam los van zijn ploeggenoot Marc Kivits en soleerde vervolgens naar de overwinning. Giorgio D 'Hoore uit het Belgische Kortemark passeerde de finish als derde. Martin Luesing was op plaats zeventien de best geklasseerde Hellevoeter.

Dan Rolandus

Ronan van Zandbeek uit Schijndel nam al in de eerste ronde van 4 kilometer het initiatief en kreeg zijn ploeg- en plaatsgenoot Marc Kivits, de Belg Giorgio D 'Hoore en Bram de Waard (Imming Team) in zijn wiel mee. Daarachter formeerde zich een achtervolgende groep met de Westlander Robbert Keus, de Brabander Robbie Gevers (beiden Invicta Watches), de Zuidlander Daan van Sintmaartensdijk (Baby Dump), de Belgen Andy Michielsen, Hans Jurgen Verselder, Nick Vlaminck en Tom van Loon, nationaal kampioene Pauliena Rooijakkers (Invicta Watches), de Zeeuw Ramon Vleugel, John Roos uit Middelharnis en de Hellevoeter Martin Luesing (beiden Cyclingteam Flakkee).

Rood
De leiders bleven ook in de tweede ronde bij elkaar, maar de achtervolgende groep was minus Pauliena Rooijakkers, Andy Michielsen, Hans Jurgen Verselder, John Roos en Martin Luesing geslonken tot zes man. 'Ik zat met John Roos in de achtervolgende groep, maar had moeite met de bochten bij de keerpunten. Ik moest er af, maar heb vol gas gegeven om aan te klampen. Ik heb dat een rondje of vijf vol gehouden, waarna ik in het "rood" reed en me heb laten afzakken naar de derde groep', analyseerde de Hellevoeter Martin Luesing later zijn race. Ronan van Zandbeek zette bij het ingaan van de derde ronde een tandje bij en liet daarbij het groepje Marc Kivits, Giorgio D 'Hoore en Bram de Waard achter zich. De Brabander liet het drietal in de zesde ronde weer bijsluiten, waarna hij na een uur rijden met een gemiddelde snelheid van 40 kilometer per uur over bleef met zijn ploeggenoot Marc Kivits.

Van Zandbeek reed in de laatste ronde bij hem weg en soleerde vervolgens voor de deur van strandtent 't Gorsje naar de overwinning. 'Het was een super leuke race met meer dan honderd deelnemers. De organisatie had op een rondje van vier kilometer als goede praktijkmensen heel goed in de gaten gehouden dat de renners elkaar niet zouden kruisen. Iedereen hield zijn kantje', loofde Ronan van Zandbeek, die alweer zijn vijfde seizoenzege behaalde, de organisatie.

Opkomst
Dat de mountainbikestrandraces langs de Noordzeekust de laatste jaren sterk in opkomst zijn was voor het bestuur van Cyclingteam Flakkee (360 leden) de aanleiding om er nog maar eens vier strandraces aan toe te voegen. 'Het initiatief is ontstaan nadat het Clubkampioenschap van Cyclingteam Flakkee op het strand (met clubkampioen Martin Luesing uit Hellevoetsluis, DR) was verreden. Vanuit de club werd geopperd om enkele strandraces op de Kop van Goeree en Voorne te organiseren. We wilden het aanvankelijk met circa veertig deelnemers kleinschalig houden, maar al snel bleek dat de belangstelling gigantisch groot was. De deelnemers komen vooral uit de kustprovincies (Noord- en Zuid-Holland en Zeeland, DR), Noord-Brabant en uit België. We hebben besloten om het deelnemersveld te houden op circa honderd deelnemers. We zaten in de eerste editie dus vol. Ook de deelnemers waren positief, vonden het rondje van 4 kilometer met telkens een doorkomst door start en finish aantrekkelijk', aldus medeorganisator John Roos.

Clubstrandkampioen van Cyclkingteam Flakkee Martin Luesing reageerde enthousiast om in de winterperiode vier wedstrijden te organiseren. 'Ik lag tijdens het strandclubkampioenschap destijds samen met de broers John en Wouter Roos voorop en waren intussen wat aan het brainstormen over het leuke rondje wat we rijden bij C-Side in Ouddorp. Het afwisselende parcours bij Iloon in Ouddorp met het fietspad boven het strand met een mooie op- en afgang was aantrekkelijk. Het leek ons een leuk idee om enkele regionale strandraces te organiseren. Zo is het idee geboren en John en Wouter Roos hebben dat opgepakt en aangepakt', besloot de Hellevoeter. De volgende strandraces uit de Open Regio Beachrace zijn de Strandrace Iloon Ouddorp (23 december), de Strandrace Boelies in Hellevoetsluis/Rockanje (20 januari) en tot slot de Strandrace C-Side van Ouddorp (10 februari).

Uitslag Strandrace van 't Gorsje (1e Open Regio Beachrace) in Ouddorp/Brouwersdam: 1. Ronan van Zandbeek (Schijndel), 2. Marc Kivits (Schijndel), 3. Giorgio D 'Hoore (Kortemark, B.), 4. Bram de Waard (Petten), 5. Robbert Keus (Naaldwijk), 6. Robbie Gevers (Schijndel), 7. Tom van Loon (Gierle, B.), 8. Daan van Sintmaartensdijk (Zuidland), 9. Nick Vlaminck (Koekelare, B.), 10. John Roos (Middelharnis), 15. Willem Kegge (Rockanje), 17. Martin Luesing (Hellevoetsluis), 19. Michael Vingerling (Hellevoetsluis). B-categorie: 1. Marco Doorn (Melissant), 2. André van den Nieuwendijk (Ouddorp), 3. Ines Klok (Rockanje), 4. Henk Ceelen (Ouderkerk aan den IJssel), 5. Jaap Visbeen (Nieuwe-Tonge).
 

Uit de krant