Slalommend door de tuinen van De Grootenhoek
Slalommend door de tuinen van De Grootenhoek

Grootenhoek on Wheels geslaagde middag

Actueel 680 keer gelezen

Gerard Bakx is initiatiefnemer van het evenement Adventure on Wheels. Er zijn nogal wat mensen die door ziekte of een ongeluk in een rolstoel of scootmobiel terecht komen. Veelal is men daarna op zoek naar een andere dagbesteding.

Radings & van Balen

Gerard is altijd een zeer actief persoon geweest. Skateboarder, rollerskater en evenwichtsartiest. Jaren werkzaam geweest als jongerenwerker in Rotterdam en specialist in In- en Outdoor activiteiten. Hij verzorgt projecten, workshops, trainingen en lezingen voor het onderwijs en is ook voor gemeentes en het bedrijfsleven al jaren actief. Dan krijgt hij op zijn 40ste de diagnose Multiple Sclerose. Een ongeneeslijke ziekte van het centrale zenuwstelsel. "Ik heb altijd gedacht in oplossingen en dat ben ik na de diagnose ook blijven doen. Inmiddels ben ik ruim 12 jaar verder en laat ik de MS in mijn voordeel werken. Ik weet nu wat het is om andersvalide te zijn en ben vanuit daar Adventure on Wheels gaan ontwikkelen: een creatief, sportief, uitdagend in- & outdoor programma voor andersvaliden die rolstoel en/of scootmobiel afhankelijk zijn. Ik wil andersvalide deelnemers laten ervaren dat er meer mogelijk is met een rolstoel of scootmobiel dan enkel de dagelijkse boodschappen en het verplaatsen van A naar B. Ze kunnen hier veel meer vaardigeheden verwerven, komen meer met elkaar in contact en kunnen hun dagelijkse ervaringen met elkaar delen. Sociaal isolement kan hierdoor ook weggenomen worden".

Tania Blok - dagbestedingscoach van de Grootenhoek - vertelt: "Ton Pollemans, een van onze vrijwilligers was aanwezig bij de eerste Adventure on Wheels in Buurthuis de Kooistee. Meteen kwam bij hem het idee op om zoiets ook mogelijk te maken voor onze bewoners. Maar de bewoners daarheen verplaatsen heeft nogal wat haken en ogen dus besloot Ton om mij met Gerard in contact te brengen om te kijken of we daar samen uit konden komen. Niet alleen zou Gerard het dan bij ons op moeten zetten, maar zich ook moeten verdiepen in de doelgroep; de dementerende bejaarden. We hebben toen de koppen bij elkaar gestoken om te kijken welke activiteiten haalbaar zouden zijn voor onze bewoners". Dit heeft uiteindelijk geresulteerd in een onzettend leuke middag met een parcours door en ronddom de gehele Grootenhoek. Niet alleen een sport/spel-parcours met onder andere rolstoel-slalom, achteruit inparkeren, boogschieten en een tennisbal spektakel maar ook een puzzeltocht waarbij men de antwoorden op allerlei vragen moest gaan zoeken in en om het gebouw. De breinbrekers in de recreatie-zaal vergde wel wat meer denkwerk maar waren ook onztettend leuk om te doen. Hapje en drankje waren natuurlijk ook aanwezig. Pizza Fresco verzorgde heerlijke pizza's waar iedereen zich tegoed aan deed. Na het parcours was er op het terras de mogelijkheid om een heerlijk voetenbad te nemen onder het genot van een lekker ijsje. Gerard, Tania, alle vrijwilligers en de bewoners kunnen terug kijken op een zeer geslaagde middag.

Lachen in een teiltje water
Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant