Evert Taal: alleen presidium van raad is bevoegd...
Evert Taal: alleen presidium van raad is bevoegd...

Kickersbloem III blijft splijtzwam in de gemeenteraad

Actueel 140 keer gelezen

Een snelle oplossing van het binnen de gemeenteraad ontstane conflict tussen IBH en VVD lijkt niet mogelijk. Daardoor is ook een snel besluit van de gemeenteraad over de aanmeldingsnotitie van Kickersbloem III niet waarschijnlijk. Waar het dit weekend nog leek dat een oplossing zonder gezichtsverlies voor partijen mogelijk was, lijkt die weer onmogelijk te zijn gemaakt.

Vrijdagmiddag werd nog bij de griffie aangemeld dat er een verzoek van IBH voor een extra raadsvergadering binnen zou komen, maar op dinsdagmorgen bleek dit bij de griffie nog steeds niet aanwezig. Wel gaf fractievoorzitter Rien Kap op dinsdagmorgen het volgende commentaar: De fractie van IBH is niet tegen de aanleg van het nieuwe industrieterrein Kickersbloem 3. Wij zijn ons ervan bewust dat de ontwikkeling belangrijk is voor Hellevoetsluis en dat het op termijn kansen voor ondernemers en daarmee werkgelegenheid zal gaan opleveren. De IBH fractie is echter wel van mening dat het bestuurlijke proces rondom dit zeer ingrijpende besluit op een open, transparante en zeer zorgvuldige manier zal moeten worden gevolgd. IBH heeft gemeend het voorstel van Groen Links te moeten volgen omdat het vind dat het, afgezien van het bestuursrechtelijke aspect, ook gewoon van fatsoen getuigd als je niet voorbij gaat aan het advies van een door de gemeenteraad zelf ingesteld adviesorgaan zoals de bezwaarschriftencommissie. Omdat de mogelijke gevolgen, die het negeren van het ingediende bezwaarschrift met zich mee kan brengen, voor de IBH fractie niet duidelijk waren heeft zijn besloten om het ordevoorstel te steunen.

Verschillende visies
VVD fractievoorzitter Aart Jan Spoon blijft van mening dat door de opstelling van IBH de afspraken uit het coalitiedocument niet worden nagekomen en heeft daardoor geen vertrouwen meer in de coalitiepartner. Wel vindt de liberale woordvoerder dat er snel een positief besluit over Kickersbloem III moet worden genomen, omdat het alle partijen anders handenvol geld kost. Kickersvoet B.V. woordvoerder Ton van der Schelde gaat nog een stapje verder, en wijst erop dat de mogelijkheid bestaat dat Kickersbloem III op deze wijze ter ziele gaat en de gemeente Hellevoetsluis – met een eigen belang van 12 miljoen in het plan – een serieus risico loopt om artikel 12 gemeente geworden. Toch blijkt achteraf dat Kickersvoet zich in de eigen (kickers)voet geschoten heeft met het indienen van een bezwaarschrift tegen het feit dat de gemeente op 19 juli geen besluit genomen heeft. Dat zorgt nu dus voor ongewenste vertraging omdat de gemeenteraad in meerderheid het besluit op het bezwaar af wil wachten. Vincent Vuurtoren: ‘Eigenlijk is het te gek voor woorden: als de bezwaarschriftencommissie het bezwaar van Kickersvoet volgt, komt er een uitspraak dat de gemeenteraad een besluit moet nemen. Iets was al gebeurd zou zijn als er geen bezwaarschrift was geweest…’

Status
Op de vraag wanneer de bezwaarschriftencommissie bijeenkomt om een besluit te nemen, antwoord de gemeente dat er geen eerdere mogelijkheid is dan 22 oktober, en dan is iedereen dus weer een maand verder…Iets wat volgens alle betrokkenen veel geld kost en dan blijken prestige en ego soms erg duur te zijn. Een laatste redmiddel kan nog een besluit van het presidium van de raad zijn; die vergaderen op maandag 30 september en alleen het presidium is bevoegd om een extra raadsvergadering bijeen te roepen, zo deelde wethouder Taal namens het college aan ons mee.
Leo Blok

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant