Afbeelding

Burgemeester blijft tot einde 2013

Actueel 100 keer gelezen

Het nieuws dat pas eind 2013 een conclusie getrokken kan worden over een mogelijk fusie tussen de drie gemeentes op Voorne, heeft geleid tot heftige discussies binnen de gemeenteraad. Desondanks is een ruime meerderheid van de raad van mening dat Erik van Heijningen zijn opdracht af moet maken en daarom tot eind van het jaar daar ook de gelegenheid voor krijgt. Enige tegenstander in de gemeenteraad lijkt de fractie van IBH te zijn, die uit de tussenrapportage de conclusie trekt dat er geen draagvlak is voor een fusie tussen Westvoorne, Brielle en Hellevoetsluis en dat er daarom nu een nieuwe benoemde burgemeester moet komen.

Meer tijd nodig
Ook door van Heijningen wordt gesteld dat er momenteel geen ‘spontaan draagvlak’ voor een fusie is, en dat dit mede is veroorzaakt door oud zeer tussen de drie gemeentes, waarbij naar Hellevoetsluis wordt gewezen als zijnde ‘onbetrouwbaar’ en ‘arrogant’. Dat ook de twee andere gemeentes de nodige schuld hebben aan de verstandhouding is eveneens duidelijk. Van Heijningen stelt echter met nadruk dat er niet meer naar het verleden gekeken moet worden, maar juist naar een gezamenlijke toekomst. Wie terugkijkt in de geschiedenis weet dat ook tegen de fusie van Hellevoetsluis, Nieuw Helvoet en Nieuwenhoorn in 1960 veel verzet was vanuit de bevolking. Kijk ook naar het massale verzet dat op Goeree Overflakkee ontstond bij de ‘gedwongen’ fusie tot één gemeente. Een constructieve houding waarbij het behoud van eigen identiteit voorop staat en kostenbesparing in de toekomst kan oplopen tot één miljoen, is dan ook de mogelijkheid die nog nader onderzocht moet worden.

Bestuurskrachtmeting
Van groot belang is de uitkomst van de bestuurskrachtmeting die deels al is uitgevoerd. Hieruit moet blijken of elk van de gemeentes zelfstandig in staat is om het hoofd te bieden aan de problemen die door nieuwe bezuinigingen op ons af komen. Waar in het verleden de voornaamste drijfveer voor Hellevoetsluis was om ‘anschluss’ met Spijkenisse te voorkomen, zal nu moeten worden gekeken naar de voordelen die voor alle drie de gemeentes bij een fusie te halen zijn. Zijn die er niet, of wegen die niet op tegen de nadelen, dan zal dat de conclusie moeten zijn. Om er U.P.H. tegen te zijn is onvoldoende. Beslissen kun je immers alleen op feiten en argumenten.
Leo Blok

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant