Afbeelding
Foto: Wil van Balen

Robert Rietdijk – Huisman vertrekt naar Moskou

Actueel 1.418 keer gelezen

Hellevoetsluis - Help me beat MS, de actie die Robert begin dit jaar is gestart om geld bijeen te krijgen voor een dure behandeling tegen MS, is geslaagd!

Op 2 november vertrekt Robert naar Moskou, naar het Pirogov's National Medical Surgical Center. Daar wordt hij op 6 november opgenomen om een zware behandeling te ondergaan, in de hoop en met het vertrouwen dat zijn ziekte MS zal worden stopgezet en mogelijk zelfs enigszins wordt teruggedraaid. "De spanning is de laatste dagen voor vertrek best toegenomen hoor", vertelt Robert, "de laatste tijd sta ik in de ochtend vaak met hoofdpijn op". Het is ook niet niks als je al ruim tien maanden maar met één onderwerp bent bezig geweest en het uur U nadert met rasse schreden. "Maar ik ben er gewoon klaar voor en ga vol vertrouwen naar Moskou. Het is fijn om te weten dat zo veel mensen met me mee leven. Alle reacties die ik krijg zijn zo hartverwarmend". Robert vertelt dat er best veel mensen naar Moskou komen om hem en zijn man Danny te steunen. "Niet alleen ouders reizen af, ook vrienden, vriendinnen, een neef en diverse collega's. Iedereen komt in een verschillende periode, dus er zijn steeds mensen ter plaatse aanwezig en dat is erg fijn."

De laatste weken zijn alle voorbereidingen getroffen voor een optimaal resultaat: niet alleen om zo sterk en gezond mogelijk te zijn voor vertrek, maar ook om zo veel mogelijk risico's – van bijvoorbeeld infecties – uit te sluiten. Zo heeft Robert een bijholte operatie ondergaan en zijn zijn verstandskiezen getrokken. Daarnaast traint hij met gewichten en bezoekt regelmatig de fysiotherapeut om maar zo sterk mogelijk aan de start van de behandeling te staan. Robert hoopt op Sinterklaasdag ontslagen te worden uit de kliniek en hij vliegt dan op 6 december weer naar Nederland. Na een korte periode van herstel begint reeds in december de revalidatie-training, eventueel eerst bij hem thuis. Afhankelijk van de situatie op dat moment vindt de vervolg-behandeling plaats in Hellevoetsluis of bij Rijndam revalidatie.

HSCT behandeling
HSCT staat voor Hematopoietische Stamceltransplantatie. Een behandeling waar uit het bloed of beenmerg stamcellen worden gehaald en vervolgens ingevroren. Dan vindt er chemotherapie plaats en worden antilichamen toegediend zodat het afweersysteem wordt uitgeschakeld. Hierna worden de ingevroren stamcellen weer teruggeplaatst en moeten deze de MS gaan overheersen. In normale mensentaal betekent dit dat het immuunsysteem wordt herstart. Ongeveer 80% van de behandelde mensen heeft geen MS meer na HSCT.

Crowdfunding loopt nog door
Omdat niet alle kosten die samenhangen met de revalidatie worden vergoed loopt de crowdfunding nog steeds. Mensen die Robert willen ondersteunen kunnen hun bijdrage overmaken via NL20 RABO 3493 6863 31 op naam van R. Rietdijk, of google 'Robert Rietdijk-Huisman crowdfunding'.

Kijk voor meer nieuws uit Hellevoetsluis op http://groothellevoet.nl

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant