Afbeelding
Foto: Stadsmuseum Hellevoetsluis
Foto van vroeger

Militaire Willemsorde aan Schout bij Nacht Van den Bosch

Historie 377 keer gelezen

Militairen die tijdens krijgshandelingen “moed, beleid en trouw” tonen kunnen worden gewaardeerd met een hoge onderscheiding. Dat gebeurde ook op 10 april 1908, toen op het Glacis de uitreiking plaats vond van de Militaire Willemsorde aan Schout bij Nacht Van den Bosch. Aanleiding voor de hoge onderscheiding was een strafexpeditie die zo’n anderhalf jaar daarvoor in Nederlands-Indië was ondernomen tegen enkele Balinese vorsten. Die vorsten hadden zich volgens het Nederlands Gouvernement herhaaldelijk schuldig gemaakt aan misdrijven als strandroof (strandjutterij) en contractbreuk. Redenen genoeg om een expeditie uit te rusten om “hen tot rede te brengen”. Ook de Nederlandse zeemacht werd bij die expeditie betrokken. Een eskader onder leiding van toen nog Kapitein ter Zee Van den Bosch verleende steun aan de landingstroepen. De landing werd een succes: binnen een dag waren alle troepen aan land gezet. Na beschietingen gaven de opstandige vorsten zich over, waarna de expeditie als succesvol kon worden beëindigd. Het aandeel van de Marine werd “in het vaderland” zeer gewaardeerd, met het toekennen van de speciale orde aan de marinecommandant.

De uitreiking van zo’n hoge onderscheiding was voor de marineleiding natuurlijk een uitstekende gelegenheid om eens flink uit te pakken. Met op de achtergrond de opleidingsschepen Buffel (rechts) en Van Galen stonden zo’n duizend marinemensen opgesteld om de plechtigheid luister bij te zetten. Ook de inwoners van Hellevoetsluis lieten zo’n gelegenheid natuurlijk niet ongemerkt aan zich voorbijgaan. Met velen waren zij naar het Glacis getrokken; onderscheidingen werden er wel meer uitgedeeld, maar een Willemsorde was toch iets bijzonders.
Op de foto krijgt de Schout bij Nacht Van den Bosch de onderscheiding opgespeld door collega - Schout bij Nacht J. Cardinaal. Van het feit dat de reden voor deze hoge onderscheiding tegenwoordig heel anders zou worden beoordeeld, hadden beide heren natuurlijk nog geen flauw vermoeden.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant