Elk jaar wordt een nieuwe tentoonstelling van Rien Poortvliets originele werken samengesteld.
Elk jaar wordt een nieuwe tentoonstelling van Rien Poortvliets originele werken samengesteld.

Musea Tiengemeten zijn weer geopend

Algemeen 482 keer gelezen

Tiengemeten - Bij de veerhaven op het eiland Tiengemeten zijn twee musea gevestigd: het Rien Poortvliet Museum en het Landbouwmuseum. Op 1 april 2024 zijn beide musea weer geopend. Wel met veranderende openingstijden: De musea gaan nu open om 11.30 uur!

Rien Poortvliet Museum
Rien Poortvliet (1932 - 1995) wordt ook wel de man van de boeken genoemd. Vele boeken met verschillende onderwerpen geven een beeld van zijn teken- en schildertalent. Elk jaar wordt een nieuwe tentoonstelling van zijn originele werken samengesteld. Het thema van de expositie van dit jaar is: ”Toen…….”.

Originele werken van illustraties uit de boeken en van de jaarkalenders geven een beeld van vroeger. Op verschillende onderwerpen wordt teruggeblikt: het buitenleven, het interieur, leven van de kinderen, de middenstand, klederdrachten, het vervoer, van leven tot dood, het geloof en de oorlog. Voor velen een blik van herkenning! Ook zijn de boeken van de kabouters van zijn hand over de hele wereld bekend geworden.

De Kabouters wonen nog steeds op de kabouterzolder. Ook originele aquarellen uit diverse kabouterboeken omringen het kabouterspeelhuis, de kabouterboot en de voorlees- en knutseltafel. De kinderen kunnen er naar hartenlust spelen en genieten van alles wat er te zien is. Buiten is een kabouterpad aangelegd, waar kinderen met hun begeleiders allerlei opdrachten kunnen uitvoeren. Kortom: voor jong en oud veel moois te zien en te beleven!

Landbouwmuseum
Het Landbouwmuseum op Tiengemeten geeft een beeld van de landbouwmechanisatie (1920-1955). Diverse landbouwmachines en landbouwproducten tonen de ontwikkeling. Nieuw in de collectie is dit jaar de rosmolen. Op proefveldjes worden graansoorten, suikerbieten, aardappelen, diverse groenten en de Hoeksche akkerranden geteeld. Op een simulator trekker kunnen de kinderen beleven hoe deze werkt. De meccano expositie mag niet overgeslagen worden: In de educatieve ruimte kunnen ouders en kinderen hun hart ophalen. Je kunt er naar kijken en genieten en zelfs mee spelen. 

Beide musea worden bemand door vrijwilligers. Lijkt het dit wat? Maak dan een afspraak om eens een kijkje te komen nemen. Wilt u de musea met een groep bezoeken? Maak dan een afspraak om de verschillende mogelijkheden te bespreken voor een dagje Tiengemeten! Als u de musea wilt bezoeken, moet u eerst met de pont naar het natuureiland Tiengemeten varen. De pont vertrekt elk heel uur vanaf Nieuwendijk (Zuid-Beijerland). De gehele week m.u.v. de maandag zijn de musea geopend van 11.30 - 16.30 uur. Voor verdere informatie:: www.landbouwmuseumtiengemeten.nl www.rienpoortvlietmuseum.nl

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant