Het begrotingstekort en het extern onderzoek daarnaar zorgen voor rumoer binnen de politieke partijen.
Het begrotingstekort en het extern onderzoek daarnaar zorgen voor rumoer binnen de politieke partijen. Foto: Wil van Balen

IBH, VVD, CDA: oppositiepartijen slaan plank behoorlijk mis

Algemeen 747 keer gelezen

Hellevoetsluis - Half januari heeft het college van Hellevoetsluis een presentatie gegeven over de voorlopige uitkomsten van een onafhankelijk onderzoek naar de tekorten, die zijn ontstaan op de begroting van de gemeente.

Met name de toegenomen kosten in het 'sociaal domein' dragen bij aan het tekort van ongeveer 4 miljoen. Oppositiepartijen D'66, Groen Links en PvdA verwijten het college en de coalitiepartijen nalatigheid bij de controle op de uitgaven. Ook stelde de oppositie dat zorggelden mogelijk zijn uitgegeven voor andere doeleinden. Hiermee slaan de oppositiepartijen de plank flink mis volgens IBH, VVD en CDA. Ook vinden de coalitiepartijen dat zij zich hiermee schuldig maken aan stemmingmakerij.

ln het door het college daags na de presentatie naar buiten gebrachte onderzoeksrapport wordt volgens de coalitiepartijen met geen woord over gesproken over de zorggelden. "Het is misschien een onderbuik gevoel, maar waar de oppositie deze conclusie op baseert is niet duidelijk, " geeft Hans Reumkens IBH aan. Door deze conclusie te trekken heeft de oppositie daarmee het college, de coalitiepartijen en de ambtenaren van de gemeente ten onrechte in een kwaad daglicht geplaatst. Het is een lastig vraagstuk waar wij ook binnen de raad mee worstelen. Wij vinden dat met deze snelle conclusie onze inwoners verkeerd worden voorgelicht en er onnodige onrust gecreëerd."

In 2019 had de gemeente een bedrag van 101 miljoen euro te besteden. Met deze begroting is een schatting gemaakt op basis van de uitgaven in verleden jaren, eventueel aangevuld met te verwachten kostenstijgingen. Als deze kostenstijgingen in de loop van een begrotingsjaar hoger zijn dan verwacht, ontstaat er een tekort op de begroting. Daarover moet dan door de gemeenteraad een nieuw besluit worden genomen.

Het 'sociaal domein' bestaat uit 3 pijlers: de WMO, de Jeugdzorg en de Participatiewet. Met name bij de WMO en de Jeugdzorg bleken de kosten in de loop van het jaar sterk te stijgen. Bij de WMO steeg vooral de thuiszorg en het vervoer, omdat de inkomenstoets werd geschrapt, waardoor iedereen dezelfde eigen bijdrage ging betalen. Dit leidde tot veel aanvragen van burgers, die daarvoor zelf de WMO-voorzieningen moesten betalen. De wet werd te laat ingevoerd om nog in de begroting van 2019 te kunnen worden opgenomen.

De jeugdhulp is geregeld via een Gemeenschappelijke Regeling Jeugdhulp, waarin 15 gemeenten in Rijnmond samen de inkoop van jeugdzorg regelen. Het bestuur van de Gemeenschappelijke Regeling Jeugdhulp diende half 2019 een begroting in, omdat gebleken was dat het jaar 2018 afgesloten werd met een tekort van 19,3 miljoen, voor een groot deel veroorzaakt door hogere uitgaven aan landelijke inkoop van hoog specialistische zorg. De contracten voor deze zorg worden afgesloten door de VNG (Vereniging van Nederlandse Gemeenten), waar individuele gemeenten geen invloed op hebben. Deelnemende gemeenten verplicht zijn dit tekort te dekken, betekende dit voor Hellevoetsluis nog een onverwachte tegenvaller, niet alleen voor 2018, maar ook voor 2019. Omdat niemand deze tegenvallers op voorhand kon voorzien, werd er, zoals gezegd, rekening gehouden met lagere in plaats van hogere kosten. De inkomsten van de gemeente bestaan globaal uit belastingen (ozb), verhuurinkomsten, verkopen van gronden of panden en een bijdrage van het rijk, de algemene uitkering. De gemeente is vrij deze inkomsten te besteden aan doelen, die voor de burgers van belang worden geacht. Dat kunnen aanleg en verbetering van wegen zijn, sport en cultuur, maar ook zorgkosten.

De coalitiepartijen geven aan zich grote zorgen te maken over de ontstane tekorten. De exacte cijfers en de redenen voor het ontstaan van de tekorten worden nog verder onderzocht in een extern onderzoek. De komende maanden zal het college de gemeenteraad hierover informeren. Er moeten voorwaarden worden geschapen om tekorten in de toekomst te voorkomen. Ook moet er een oplossing komen voor het huidige tekort.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant