Deelnemer ontvangt certificaat participatietraining
Deelnemer ontvangt certificaat participatietraining

Statushouders tekenen participatieverklaring

Actueel 733 keer gelezen

Zestien statushouders tekenden afgelopen woensdag een participatieverklaring. Veel gemeenten in Nederland koppelen een participatietraining waarin waarden en normen van de Nederlandse samenleving aanbod komen aan het verplichte inburgeringexamen. Het kabinet streeft ernaar om per 1 juli 2017 de participatieverklaring op te nemen in de wet inburgering. Het participatieverklaringstraject is dan verplicht voor alle nieuwkomers in Nederland.

Asielzoekers met een verblijfsvergunning moeten zich snel thuis voelen in de samenleving. Een belangrijk onderdeel hiervan is bekend zijn met gebruiken, normen en waarden in Nederland die vaak heel anders is dan in het land van herkomst. In de participatietraining leren de deelnemers over vrijheid, gelijkwaardigheid, solidariteit en participatie aan een prettige en veilige Nederlandse samenleving.

Vluchtelingenwerk verzorgt de workshops voor gemeente Hellevoetsluis. Deze groep statushouders is de eerste lichting die de participatietraining heeft gevolgd, een groep Eritreeërs, gaat over twee weken aan de slag met de training.

Felicitaties voor deelnemers
"
Welkom in Nederland", begon wethouder Den Brok. "Ik doe mijn best voor alle statushouders in Hellevoetsluis om ze zo snel mogelijk te laten inburgeren. Ik vind het leuk dat jullie in Hellevoetsluis terecht zijn gekomen. Wat goed dat jullie meedoen aan de participatietraining." De wethouder feliciteerde alle deelnemers met het behalen van het certificaat. Vervolgens werd de participatieverklaring in tweevoud getekend: een kopie voor de deelnemer en een voor de gemeente.

Integreren door sociale contacten
Alaa Alamin vertelde dat hij een jaar geleden naar Nederland is gekomen. In twee maanden tijd heeft hij de Nederlandse taal geleerd. "Ik heb veel contact met Nederlanders. Ik heb Nederlandse vrienden." Hij voetbalt ook. Het integreren gaat door deze sociale contacten makkelijker. Het belangrijkste van Nederland vindt hij de vrijheid. Een van de andere deelnemers vertelde dat hij de inwoners van Hellevoetsluis graag wil bedanken.

Moeilijke en makkelijke vraagstukken
Asielzoekers krijgen in de gemeente Hellevoetsluis een jaar maatschappelijke begeleiding. In dat jaar worden ze geholpen met juridische vraagstukken, gezinshereniging, maar ook simpele huis-tuin en -keuken 'vraagstukken'. Kwesties die voor ons vanzelfsprekend zijn kunnen bij deze mensen veel vragen oproepen. Want hoe gaan we in Nederland met elkaar om, welke rechten en plichten heb je, hoe werkt de democratie in Nederland, hebben vrouwen en mannen dezelfde rechten, culturele verschillen. Daarnaast zijn er nog vele dingen waar nieuwkomers tegenaan lopen van hoe werkt de verwarming tot gemeentelijke regelingen.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant