Afbeelding
Foto: Pixabay

IBH stelt vragen aan college Hellevoetsluis over 5G netwerk

Politiek 2.145 keer gelezen

Hellevoetsluis -  Raadslid Bert Kamphuis van Inwonersbelang Hellevoetsluis (IBH) heeft het college van burgemeester en wethouders schriftelijke vragen gesteld over de uitrol van het 5G-netwerk in gemeente Hellevoetsluis.

Kamphuis: “Onze overheid wil toestemming verlenen om op grote schaal in Nederland 5G masten en zenders te installeren. Bij veel burgers heerst op het moment grote ongerustheid over de gevolgen van de straling van deze zenders qua volksgezondheid. Er zijn op dit moment vele onderzoeken die aantonen dat 5G veilig is, maar er zijn ook vele onderzoeken die het tegendeel aantonen. Minimaal 3% van de bevolking schijnt overgevoelig te zijn voor straling en een nog veel grotere groep meent hier gevoelig voor te zijn. Het is dus in het belang van onze inwoners om de uitrol van 5G binnen onze gemeente goed te overwegen.”

Daarom legt de fractie IBH een aantal vragen voor aan het college waar zij antwoord op wil. Zo vraagt de partij of het college bereid is samen met de andere gemeentes op Voorne een front te vormen tegen deze uitrol van 5G. Met als doel het ministerie van Economische Zaken en Klimaat gezamenlijk te laten weten dat de gemeenten niet akkoord gaan met de nieuwe Telecomcode en de uitrol van 5G voordat er onderzoek is gedaan naar de veiligheid en er volledige duidelijkheid bestaat over de contractvoorwaarden.

Daarnaast wil IBH weten of het college ervan op de hoogte is en het met de partij eens is dat veel burgers van de straling van 5G op korte en lange termijn gezondheidsklachten kunnen ondervinden. Deze klachten zouden onder meer tinnitus, hoofdpijn, slaapproblemen, burn-out, griepgevoel, spier -en gewrichtspijnen zijn. Deze klachten kwamen ook al voort uit 3G en 4G. Ook willen zij van het college weten of de gemeente zelf mag bepalen waar de zendmasten/antennes komen en voor welke extra kosten de gemeente komt te staan als de plaatsing toch doorgaat. De fractie spreekt ook over de risico’s op eventuele schadeclaims van burgers die hinder ondervinden 5G straling.

Het blijkt dat een aantal gemeentes in Nederland het plaatsen van 5G masten tegenhouden. Namelijk Zutphen, Bergen, Hilvarenbeek, Zeist, Maastricht, Roosendaal en Vaals. In gemeente Bergen en Hilvarenbeek zijn er moties (unaniem) aangenomen die pleiten voor een zorgvuldige besluitvorming bij de uitrol van 5G. IBH ziet graag dat Hellevoetsluis zich aansluit bij deze rij. 

5G is een vernieuwd mobiel internet en de opvolger van het huidige 4G-netwerk. 5G zou voor sneller mobiel internetten met minder vertragingen moeten gaan zorgen. 5G-netwerken worden aangelegd door private ondernemingen zoals telecomproviders KPN, T-Mobile, en VodafoneZiggo. Zij bepalen waar en wanneer zij investeren in de netwerkinfrastructuur die nodig is voor 5G, zoals antennes en het leggen van glasvezelkabels.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant