Afbeelding
Foto: PR

Mobieltjes

Column 574 keer gelezen

Mobiele telefoons en ook tablets of smartwatches mogen in 2024 niet meer gebruikt worden in de klas. Mobiele telefoons leiden af en zorgen ervoor dat leerlingen slechter presteren. Scholen moeten hier zelf afspraken over maken met leraren, ouders en leerlingen, zodat iedereen in de school precies weet wat wel en niet mag.

Op Kennisnet vinden scholen een handig pamflet dat hen kan helpen om hun handelwijze met het mobieltje en aanverwante artikelen te reguleren. 

Gelukkig hebben echt verslaafde docenten een uitweg. Namelijk: mobieltjes mogen niet worden gebruikt, “tenzij er sprake is van doordacht educatief gebruik waar het hele schoolteam eenduidig invulling aan geeft.”

Eens kijken hoe een schooldag verloopt. Bij binnenkomst is er tegenwoordig het ontbijt. Wat is er nou mooier dan de kids vertrouwd te maken met de schijf van vijf? Door in een mooie app bij te houden hoeveel prettige bouwstenen je binnenkrijgt. Reden dus, om het mobieltje nog even niet weg te leggen. Na het ontbijt beginnen we met een rekenles. Wederom dient het mobieltje te worden gebruikt, want die mooie Squla app is wonderbaarlijk nuttig. En educatief!

Na het rekenen is het tijd voor een creatieve onderbreking. Dat gebeurt in de onderbouw door het gebruik van iStopmotion, waarmee de kids creatieve stopmotionfilmpjes leren maken. Terwijl de kinderen hiermee druk bezig zijn verwerkt de docent de meest recente wijzigingen in de SchoolPraat app. Waarmee ouders en kinderen altijd voorzien worden van recente informatie. Bij de kinderen klinkt direct een ping, want zij krijgen te horen dat vanmiddag de spacewagen van André Kuipers niet om 14 uur, maar om 14.30 uur op het schoolplein staat.

Na deze happening gaan we lezen. De E-books staan op de telefoons van de kinderen of de iPads die de school heeft verstrekt. En dan is het tijd om naar huis te gaan.

De omgeving van de school is al weer volgestroomd met auto’s van vaders, moeders, opa’s, oma’s en verzorgers. Gelukkig hebben de kids hun telefoon nog bij de hand van de leesles. Want via de Whatapp krijgen ze de locatie door waar ze de auto kunnen vinden van hun schooltaxi.

De kinderen rennen, hun mobiel in de hand, door de regen naar de auto’s toe. Gelukkig, nu mogen ze weer onbeperkt op hun mobieltje!

Ger den Reijer

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant