Afbeelding
Foto: PR
Column

Cadeaumaand

Column 421 keer gelezen

Het is december, de cadeaumaand en gezelligheidsmaand. Heeft u de bol.com speelgoedgids ingezien en daarna verstopt voor uw kind? Bij al dat interessante speelgoed staat mooi geen prijs. Wanneer je de bijbehorende QR-code hebt gescand, schrik je je een ongeluk! 80 euro voor een stuk elektrisch speelgoed is geen uitzondering.

Aan de andere kant zien we her en der acties verschijnen om geld in te zamelen voor kinderen die helemaal geen cadeautje zullen krijgen. Sint voor ieder kind, een wensboom, oproepen van de voedselbank. Ook voor de Kerst worden dergelijke acties opgezet, tot aan het verstrekken van maaltijden toe. Het is verschrikkelijk.

Tegelijk lees ik dat kinderen al op jonge leeftijd allerlei achterstanden oplopen. Geef ze een iPad en ze zijn rustig. Dat begint al op heel jonge leeftijd. Je ziet moeder met een mobiel in de hand op straat achter de kinderwagen lopen, het kind moet zichzelf maar zien te vermaken. Samen aandacht geven aan de omgeving, woordjes horen en leren, het is er niet meer bij. Helaas wordt soortgelijk gedrag regelmatig ook in huis voortgezet.

En maar bezorgd om hulp vragen, als blijkt dat het kind – eenmaal op school – een achterstand heeft. Veel kinderen hebben een te kleine woordenschat, of, erger nog, sociale achterstanden.

Het begint eigenlijk allemaal met spelen. Neem de tijd en speel met uw kind, het maakt niet uit waarmee. Je hoeft geen dure garage met auto’s te kopen. Een krant waaruit de wegen geknipt zijn en wat blokjes hout en schuiven maar. Maak er een motorgeluid bij, een kind heeft zoveel fantasie dat er vanzelf opeens autootjes rondrijden.

Begrijp me goed, ik gun ieder kind een cadeau en ik zal ook zeker mijn steentje bijdragen aan de acties die in onze omgeving worden gevoerd. Maar denk nog eens goed na over hoeveel tijd u nu werkelijk doorbrengt met uw kind, op een leerzame en gezellige manier. Wedden dat daar best een paar uurtjes bij mogen?

En nu we het toch over quality time hebben: ook het omgekeerde zou mooi zijn: laten we als (oudere) kinderen eens wat meer tijd besteden aan onze ouders of ouderen. Ze verdienen het. Een mooi cadeau hoeft niet veel te kosten!

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant