Afbeelding

Met IBD de Grossglockner beklimmen

Algemeen 999 keer gelezen

Eind juni 2023 beklimt de Hellevoetse Riëlle van Bommel (28 jaar), die nu studeert in Tilburg,  samen met 13 andere mensen, die net als zij de ziekte van Crohn of colitis ulcerosa hebben, de Grossglockner (3798 meter), de hoogste berg van Oostenrijk. 

Deze berg beklimmen is al een flinke kluif voor mensen zonder deze chronische ziekten, die ook wel IBD (Inflammatory Bowel Disease) worden genoemd. Mét IBD is het een nog grotere uitdaging vanwege de onvoorspelbaarheid van IBD, en symptomen zoals vermoeidheid, diarree en buikpijn. Riëlle: “Ik kom van ver, door mijn sterke wil, maar ik heb nog steeds weinig vertrouwen in mijn lichaam. Het heeft mij gevoelsmatig te vaak in de steek gelaten. Ik hoop dat door de expeditie het vertrouwen een beetje herstelt en ik een keer écht trots kan zijn op mijzelf.”

Voordelen gezonde leefstijl
Riëlle was meteen enthousiast toen zij een jaar geleden de oproep voor Expeditie IBD las op de website van patiëntenorganisatie Crohn & Colitis NL. Zij werd uit de ruim 80 aanmeldingen gekozen. “Hoewel mijn conditie al wel goed was, ben ik wat hobbels tegen gekomen tijdens het trainen, zoals een ontstoken maag, een ontstoken knie en extreme vermoeidheid als bijwerking van medicatie. Het is zwaar, maar kan niets anders doen dan dit te aanvaarden. Die kwetsbaarheid is onderdeel van mijn gezondheid en tegenslag hoort bij het leven. Het doel van de reis is het promoten van een gezonde leefstijl. Uit ervaring kan ik zeggen dat een gezonde leefstijl essentieel is om mentaal en fysiek beter in je vel te zitten. Ik ben iemand die het meeste uit het leven wilt halen, mijn leven écht geleefd wilt hebben, maar wel rekening houdend met wie ik ben als geheel. Met het meedoen met de expeditie wil ik laten zien dat wanneer je iets graag wilt, er veel mogelijk is ondanks de beperkingen die je ervaart.”

Doelen bereiken
Maag-, Darm-, Leverarts Vincent de Jonge van het Albert Schweitzer ziekenhuis, benaderde patiëntenorganisatie Crohn & Colitis NL vorig jaar met zijn idee om met een groep patiënten de Grossglockner te beklimmen. Menne Scherpenzeel, directeur van Crohn & Colitis NL, was meteen enthousiast en klimt net als De Jonge, zelf ook mee. De MDL-arts organiseerde al vaker sportactiviteiten voor IBD’ers:

Leefstijlevents
De deelnemers aan Expeditie IBD halen met hun beklimming geld op. Daarmee organiseert Crohn & Colitis NL drie leefstijlevents voor iedereen met IBD die meer wil weten over een gezonde leefstijl. Op donderdag 19 mei 2023 is het Wereld IBD Dag. Op deze dag wordt wereldwijd aandacht gevraagd voor de chronische darmontstekingsziekten colitis ulcerosa en de ziekte van Crohn. In Nederland kampen zo’n 90.000 mensen hiermee, ofwel 1 op de 200 mensen.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

!

Uit de krant