Minister Kuipers wil de spoedeisende zorg posten in heel Nederland reorganiseren. De 45 minuten norm zou losgelaten moeten worden en dat heeft gevolgen voor onze regio.
Minister Kuipers wil de spoedeisende zorg posten in heel Nederland reorganiseren. De 45 minuten norm zou losgelaten moeten worden en dat heeft gevolgen voor onze regio. Foto: Van Weel Bethesda

Voornse raden steunen unaniem motie tegen sluiting SEH

Algemeen 1.148 keer gelezen

Hellevoetsluis - Woensdag 19 oktober werd in de gemeenteraden van Hellevoetsluis, Brielle, Westvoorne de motie van D66  gesteund ter voorkoming van de Spoedeisende Hulp in het Van Weel-Bethesda ziekenhuis in Dirksland.

Minister Kuipers wil de spoedeisende zorg posten in heel Nederland reorganiseren. De 45 minuten norm zou losgelaten moeten worden. Deze norm geeft iedere Nederlander recht om binnen 45 minuten in een ziekenhuis te kunnen zijn. En dat heeft gevolgen voor onze regio. Het loslaten van de 45 minutenzorg in een gebied na eerdere uitdunning van zorg door de sluiting van het ziekenhuis in Spijkenisse zorgt voor grote onrust onder inwoners. De minister geeft wel aan dat aanvullende maatregelen nodig kunnen zijn in regio’s die onder druk komen te staan door deze reorganisatie. 

“Wij wonen in zo’n regio” zegt Mieke Bakker D66 Hellevoetsluis. Een relatief groot en dunbevolkt gebied. Een SEH is een noodzakelijk onderdeel van een volwaardig functionerend ziekenhuis.”  Alle partijen van de gemeenteraad in Hellevoetsluis ondertekenden de motie. “Dat is een sterk signaal naar de minister.” Met de motie wordt het college gevraagd deze actie te steunen door zelf de minister aan te schrijven en ook zorgverzekeraars, huisartsen, veiligheidsregio vragen hetzelfde te doen. D66 Hellevoetsluis verwacht dat D66 minister Kuipers gebruik zal gaan maken van de oplossingsrichting die wordt geboden.”

Ook in gemeente Brielle en Westvoorne werd de motie unaniem aangenomen. Mieke Bakker, D66 Hellevoetsluis: “Dit is een heel mooi resultaat, niet alleen de gemeenteraadsleden waren positief maar ook de drie verantwoordelijke wethouders spraken zich positief uit over de motie. Het is voor zover ik weet de eerste keer dat een politieke motie unaniem door de drie raden aangenomen is en het is daarmee nog niet afgelopen, ook de raden in Goeree-Overflakkee en Schouwen-Duiveland zullen deze motie nog bespreken en mogelijk ondersteunen.”

Naar aanleiding van deze motie vindt op 3 november een overleg tussen de drie gemeenteraden en het bestuur van het Van Weel Bethesda ziekenhuis plaats. Mieke Bakker: “We hebben in voorbereiding van deze motie al gesproken met dhr. Koos Moerland, voorzitter van het bestuur van het ziekenhuis, maar we hebben gemerkt dat er bij de collega raadsleden nog behoefte is aan extra informatie. In het overleg van 3 november zullen ook de vervolgstappen besproken worden die nodig zijn om de minister te overtuigen de Spoedeisende Hulp post in Dirksland open te houden.”

Dankaart PvdA: “We maken ons al jaren zorgen. Eerst verdween de nachtapotheek, de huisartsenpost volgde, de SEH in Spijkenisse werd op een gegeven moment slechts een deel van de dag ingevuld en nu dreigen we de laatste SEH kwijt te raken in een gebied waar we afhankelijk zijn van bruggen en tunnels die gestremd kunnen zijn. Het is een absolute noodzaak dat de SEH in Dirksland openblijft.”

De landelijke partijen in de gemeenteraden hebben al toegezegd hun fracties in de Tweede Kamer te benaderen om via hen vragen aan de minister te stellen. Ook de provinciale fracties zullen benaderd worden om vanuit de provincie ook druk te zetten op het openhouden van de spoedeisende hulp in Dirksland. Wethouder Hans van de Velde zegde toe zich in te zullen spannen namens het college om samen met andere gemeenten duidelijk te maken dat sluiting onwenselijk is.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant