Foto: Wil van Balen
Foto: Wil van Balen Wil van Balen

Hondenstrandje Plattendijk alleen voor honden?

Algemeen 2.459 keer gelezen

Hoewel Staatsbosbeheer het gebied op hun website nog steeds aanbeveelt als strand (“Het mooie Quackstrand bij de Haringvlietdam, strand Plattendijk en kleine strand Hellevoetsluis zijn een feestje in de zomer”), is het gebied bij het strandje aan de Plattendijk al twee jaar een hondenlosloopgebied.

Ooit heeft er een paal gestaan met op het bord de tekst: “Verboden te zwemmen. Uitsluitend te gebruiken als zwemlocatie voor honden”. Dit bord was na korte tijd al weer verdwenen. Er wordt beweerd dat tegenstanders van deze bepaling het bord in het Haringvliet hebben gegooid, maar dit is niet aangetoond.

Met mooi weer komen er steeds meer mensen die in dit gebied recreëren , handdoekje op de grond, hapje eten en af en toe het water in. Een trouwe bezoeker vertelt dat dit soms discussies en zelfs conflicten geeft met mensen die hun hond komen laten afkoelen en lekker laten rondrennen. “Mensen leggen hun handdoek neer en soms rent er een hond overheen. Of ze tillen een poot op bij een parasol. En voor heel kleine kinderen is het niet prettig als de honden al spelend rondrennen. Ik denk dat het handig is, dat mensen er al op het parkeerterrein op worden gewezen dat dit een hondenlosloopgebied is, dan kunnen ze zelf kiezen of ze hier gebruik van willen maken of niet.”

Ook andere omwonenden met honden zouden graag zien dat er weer borden worden geplaatst waarop recreanten duidelijk kunnen lezen dat het hier een hondenlosloopgebied betreft. En dat het water minder geschikt is voor mensen om er te zwemmen. Vervolgens zou men nog steeds kunnen beslissen om er te gaan liggen, maar dit zou discussies en dreigende conflicten kunnen voorkomen. “Als er bij het water ook een tekstbordje met daarop “Hondenstrand”, net zoals bij dergelijke locaties aan het Brielse meer en de Bernisse wordt geplaatst, is het voor iedereen duidelijk wat voor gebied het hier is.”

Geen zwemlocatie
De provincie Zuid-Holland wijst voor 2022 de zwemwaterlocaties in natuurwater aan op grond van de Wet hygiëne en veiligheid badinrichtingen en zwemgelegenheden. Deze locaties liggen zowel langs de kust als in binnenwateren. Deze zwemlocaties worden door de diverse omgevingsdiensten gemonitord namens de Provincie, op kwaliteit, en veiligheid en is er een verplichte ballenlijn. Bij deze zwemlocaties staan ook altijd blauwe informatiepanelen met gedragsregels en een kaartje van de locatie. Het strandje aan de Plattendijk is niet als zwemlocatie aangewezen. Het recreatiegebied Plattendijk behoort tot het beheergebied van het Recreatieschap Voorne Putten en wordt beheerd door Staatbosbeheer.

Voor alle duidelijkheid: wie aan de Plattendijk voor eigen risico wil zwemmen is daar vrij in. In beginsel is zwemmen daar gewoon toegestaan. Het is alleen geen officiële aangewezen zwemlocatie.

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding

Uit de krant

Uit de krant