Met de puzzel heeft u een echt collectorsitem in huis
Met de puzzel heeft u een echt collectorsitem in huis

De vuurtoren in de vesting zelf in het licht

Algemeen 165 keer gelezen

Hellevoetsluis - De welbekende vuurtoren in de Hellevoetse vesting bestaat dit najaar 200 jaar. 

Voor de komst van de vuurtorens werden de schepen gewaarschuwd door middel van een lantaarn. In ongeveer 1742 vond men in Hellevoetsluis dat dit niet meer volstond. Men heeft uiteindelijk, na zeer lang overleg, in 1818 besloten een “binnenvuur” te plaatsen op de kop van de haven. In 1821 werd besloten dat er een stenen toren met een verlichtingsstelsel mocht worden gebouwd. Voor de bouw van deze ronde bakstenen vuurtoren werd destijds een bedrag van 5800 gulden beschikbaar gesteld. Marine-architect J. Valk maakte het ontwerp en aannemer Klaas van Golvedingen heeft hem gebouwd. De toren was gereed in 1822. De vuurtoren heeft in de loop der jaren veel veranderingen en verbouwingen ondergaan. 

Het feit dat de vuurtoren 200 jaar bestaat zal in het najaar groots gevierd worden. Om alvast een tipje van de sluier op te lichten: er is sinds deze maand een puzzel te koop die speciaal ontworpen is om de vuurtoren zelf eens in het “ zonnetje” te zetten. Deze puzzel kunt u aanschaffen bij het Toeristisch Informatiepunt aan de Westzanddijk 1a, voor het symbolische bedrag van 16,21 euro. Een leuk weetje: dit bedrag verwijst naar 400 jaar havens in Hellevoetsluis. 

De puzzel is in beperkte oplage gemaakt, een collectorsitem dus. Het informatiepunt is open op ma t/m za van 11.00 - 14.00 uur. Telefonisch reserveren is mogelijk via 0181 - 854378.

Uit de krant