Afbeelding

7 dingen die Zuid-Holland doet tegen hittestress

Algemeen 246 keer gelezen

De temperatuur tikte vorige week de 30 graden aan. Hoe zorgen we voor een gezonde en veilige leefomgeving nu het steeds warmer wordt in Zuid-Holland?

Hitte is het gevaarlijkste klimaatrisico. Tijdens de 2 extreme hittegolven in 2019 en in 2020 zijn respectievelijk 400 en 500 mensen extra overleden. De provincie Zuid-Holland hield op 15 juni het webinar Hittestress en Gezondheid, als onderdeel van de ‘Week van de Hitte’, georganiseerd door de provincie Gelderland. Programma-manager klimaatadaptatie Astrid de Wit: “Het was bijzonder dat professionals uit hele verschillende sectoren nu voor het eerst samen over dit onderwerp spraken; over het vergroenen van onze ruimtelijke inrichting in steden, het anders bouwen van huizen én over hoe mensen in de praktijk omgaan met hitte en wat ze daarvoor nodig hebben. Die gezamenlijke brede blik en brede samenwerking tussen organisaties is echt nodig om hittestress aan te pakken: van gemeenten en woningcorporaties tot en met het Rode Kruis.”

Juist in de provincie Zuid-Holland, met veel dichtbevolkte steden en dorpen, kan hittestress veel impact hebben. “Middenin de stad kan het wel 10 graden warmer worden dan op het platteland. Een versteende omgeving houdt de hitte vast en het koelt ’s nachts niet meer af. Dat is met name voor ouderen en kwetsbare groepen een probleem. Maar hittestress heeft ook impact op onze werkomgeving, het functioneren van wegen en bruggen en recreatie- of sportmogelijkheden. Daarom zetten we als provincie breed in om Zuid-Holland voor te bereiden op een warmer klimaat. Hieronder hebben we een aantal voorbeelden op een rijtje gezet.”

7 dingen die we kunnen doen om Zuid-Holland voor te bereiden op hittestress

1 Hittebestendig bouwen

Hoe zorgen we ervoor dat de huizen die we nu bouwen bestand zijn tegen de weersextremen van de toekomst? Samen met de bouwsector, gemeenten en waterschappen, kennisinstellingen en natuurorganisaties hebben we hier een nieuwe norm voor ontwikkeld. Je vindt de handleiding, tools en voorbeelden op bouwadaptief.nl(verwijst naar een andere website)

2 Koeler wonen en werken

Woningbouwcorporaties bezitten bijna 40% van alle woningen in Zuid-Holland. Samen met de corporaties, de ‘Groene Huisvesters’ en ‘Samen Klimaatbestendig’ werken we aan groenere, koelere en gezonde woningen. Ook werken we samen met onze partners aan de vergroening van bedrijventerreinen(verwijst naar een andere website)

3 Klimaatbestendige leefomgeving

Alle overheden in Nederland zijn samen bezig om de leefomgeving klimaatbestendig te maken. Door voldoende groen en water in de stad toe te passen bijvoorbeeld, kun je hitte-eilanden voorkomen. Kijk in de Zuid-Hollandse klimaatatlas(verwijst naar een andere website), vul je postcode in en kijk hoe hittebestendig jouw straat is! De provincie werkt samen met gemeenten en investeert in kennisontwikkeling, via de ‘Straadkrant(verwijst naar een andere website)’ bijvoorbeeld.

4 Hittestress en gezondheid

Ouderen, mensen met een kwetsbare gezondheid en mensen die in kwetsbare wijken wonen hebben het meest te lijden onder hittestress. Samen met de GGD-en in Zuid-Holland kijken we wat we hieraan kunnen doen. Ook ontwikkelen we kaarten waaruit het verband tussen sociale weerbaarheid en impact van weersextremen duidelijk wordt. Gemeenten kunnen op basis daarvan gerichter hun hitteplan inzetten. In 2020 daagden we innovatief Zuid-Holland uit om oplossingen te bedenken, met onder andere de koeltesjaal voor ouderen(verwijst naar een andere website) als resultaat. En we ontwikkelden een workshop voor gemeenten om hen te helpen bij het opstellen van hun lokale hitteplannen(verwijst naar een andere website).

5 Verwarmen én koelen

Ook via de energietransitie kunnen we ons voorbereiden op stijgende temperaturen. In de toekomst wordt het koelen van je huis misschien wel net zo belangrijk als verwarmen. Er zijn duurzame warmtebronnen die zowel voor verwarming als voor verkoeling kunnen zorgen. En als er ergens zonnepanelen op het dak komen of een warmtenet wordt aangelegd, dan stimuleren we dat dit gecombineerd wordt met meer verkoelend groen op het dak of in de straat. Lees meer over het verband tussen energie en klimaatadaptatie(verwijst naar een andere website)

6 Bereikbaar blijven

Kan een brug last hebben van de hitte? Ja, bij hoge temperatuur kan het asfalt van een brug uitzetten waardoor hij niet meer open gaat. We onderwierpen de provinciale infrastructuur daarom aan een klimaatstresstest en we zetten ons in om ervoor te zorgen dat we ook bij weersextremen goed bereikbaar blijven in Zuid-Holland.

7 Innoveren

Veranderende weersomstandigheden vragen om nieuwe oplossingen. De provincie ondersteunt onder meer het Hitteplein(verwijst naar een andere website) op het Fieldlab Green Village in Delft. Hier worden slimme oplossingen voor hittestress in de gebouwde omgeving getest.

En als je dan nog meer verkoeling nodig hebt, kun je tijdens het zwemseizoen bij de provincie terecht voor algemene en actuele informatie over alle officiële zwemwaterlocaties in Zuid-Holland; kijk op de pagina zwemwater.nl(verwijst naar een andere website).

Meer informatie

Een compleet overzicht van klimaatadaptatie en het beleid van de provincie vind je in de Uitvoeringsagenda klimaatadaptatie.

Wil je op de hoogte blijven? Abonneer je dan op onze update klimaatadaptatie via j.c.vandervet@pzh.nl. In de eerstvolgende update vind je ook de link om het webinar terug te kijken.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant