Afbeelding
Foto: Pixabay

Opnieuw hardloper aangevallen door broedende buizerd

Algemeen 1.193 keer gelezen

Hellevoetsluis - Nietsvermoedende hardlopers die in de buurt komen bij het nest van een broedende buizerd nabij het viaduct bij de N57 worden verjaagd door de roofvogel. Ook vandaag was het weer raak. 

Gaston Dolk (54) wil andere hardlopers waarschuwen. “Toen ik vanochtend rond 7 uur mijn rondje polder deed en aan het einde van de Geldweg kwam, kruising Mosterdijk, werd ik aangevallen. Vanuit het niets werd ik van achter geraakt. Je bent dan even helemaal ‘flabbergasted’. Het leek wel of ik keihard een stok tegen mijn achterhoofd kreeg. Toen ik de buizerd weer terug hoorde komen als een soort Duitse bommenwerper ben ik met zwaaiende armen weggerend.”

Gaston heeft er een flinke schram boven op het hoofd aan overgehouden toen de buizerd hem met zijn klauwen beetpakte. Zijn rode hardloopshirt werkte voor de buizerd waarschijnlijk als ‘een rode lap op een stier’.  “Het is echt een indrukwekkende vogel. Gelukkig is het goed afgelopen, want ik had ook in mijn gezicht geraakt kunnen worden. Daarom wil ik andere hardlopers waarschuwen dit stukje voorlopig even over te slaan als ze hun rondje polder doen.” 

Het broedseizoen van de buizerd loopt van maart tot juli. 

Tips om aanvallen te voorkomen van de Werkgroep roofvogels:

 * Vermijd de directe nestomgeving (100 meter is voldoende) gedurende het broedseizoen.
* Trek even géén felgekleurde kleding aan; dáár komt een buizerd namelijk op af. In de natuur betekent felgekleurd gevaar.
* Kijk goed om je heen: Dit is een beetje lastig voor hardlopers, maar buizerds vallen vaak van achteren aan. Wees alert als je iets achter je hoort en probeer bij een (schijn)aanval de roofvogel aan te kijken: vogels die zich aangekeken voelen vertonen veel minder agressief gedrag.
* Schrik de vogel af met geschreeuw of zwaai met je armen.
* Check voordat je gaat lopen of er een buizerd “waargenomen” is in de buurt van jouw favoriete trainingsrondje of meld zelf jouw waarneming aan de vogelbescherming.

(Bron: Werkgroep roofvogels vogelbescherming Nederland)

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant