Wat komt hier te staan na 1 januari 202
3...?
Wat komt hier te staan na 1 januari 202 3...?

Welke naam krijgt onze nieuwe gemeente?

Algemeen 2.611 keer gelezen

Bij de vorming van een nieuwe gemeente ontstaat dezelfde vraag als bij de geboorte van een kindje: welke naam krijgt de baby?

Bij de voorbereidingen van een nieuwe gemeente moet dus ook een beslissing genomen worden over de nieuwe naam van de gemeente. Het Ministerie van Buitenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties (BZK) schrijft voor dat fuserende gemeenten een naam voor de nieuwe gemeente moeten opnemen in het zogenaamde Herindelingsadvies.

Er zijn eisen vastgesteld voor de nieuwe naam. Zo mogen er bijvoorbeeld geen samenstellingen van meer dan twee namen worden gebruikt. ‘Hellevoetsluis-Brielle-Westvoorne’ is dus geen optie, voor zover hier al over zou worden nagedacht. Ook mogen er geen namen worden gekozen die misverstanden kunnen oproepen of die al voorkomen in Nederland. Als er geen overeenstemming over de nieuwe naam wordt bereikt dan maakt de minister een keuze. De keuze valt dan op de naam van de grootste gemeente: Hellevoetsluis.

Mogen de inwoners meepraten?
In sommige gevallen wordt door fuserende gemeenten een vorm van inwoners inspraak toegepast bij het bepalen van de naam van de nieuw te vormen gemeente. Het lijkt er echter op dat er op Voorne-Putten geen input gaat worden gevraagd van de inwoners. In het zogenaamde ‘Bestuurlijk Regieteam’ heeft men reeds nagedacht over de verschillende opties en mogelijkheden. Vooralsnog heeft men een voorkeur uitgesproken voor de streeknaam Voorne (of een variant daarvan, bijvoorbeeld Voorne aan Zee). Men kiest niet voor een ‘uitgebreid participatietraject’ en dat is ambtelijke taal voor het niet gaan raadplegen van de inwoners. In een artikel in het AD van 30 juli jl. legt IBH-leider Rien Kap uit dat het om kostenredenen niet mogelijk zal zijn om de plaatsnamen Nieuw-Helvoet, Vlotbrug en Nieuwenhoorn te handhaven. Ook spreekt hij zijn twijfel uit over de toevoeging ‘aan zee’ aan de nieuwe gemeentenaam Voorne. Brielle, Zwartewaal, Vierpolders en Tinte liggen niet aan zee, vandaar.

Herindeling Brielle, Hellevoetsluis en Westvoorne
Op 15 april 2020 hebben de drie gemeenteraden het principebesluit genomen om te komen tot een herindeling van de gemeenten Brielle, Hellevoetsluis en Westvoorne. De drie colleges van deze gemeenten hebben de opdracht gekregen om de bestuurlijke fusie te starten. Het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties heeft hier een handboek voor geschreven: ‘Gemeentelijke herindeling’. De zogenaamde wet ‘Arhi’ geeft het wettelijke kader voor het vormen van de nieuwe gemeente. Er is een plan van aanpak ‘Op weg naar één gemeente op Voorne’ geschreven. Op www.hellevoetsluis.nl is al veel informatie te vinden. Streven is dat de nieuwe gemeente start per 1 januari 2023.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant