Afbeelding

Paul de Vrijer

Actueel Een gesprek met... 1.602 keer gelezen

Deze keer een Hellevoeter die Hellevoet heeft verlaten maar nog steeds een warme band heeft met de stad waar hij opgroeide en nog regelmatig op bezoek gaat bij vrienden én zijn moeder. Hij bezoekt lokale festivals zoals het Tintefeest en het helaas onlangs opgeheven Wallenpop.

Paul (34) is scenarioschrijver, film- en televisieregisseur en gamesdesigner. Hij heeft onder meer commercials gemaakt voor Phillips en Coolblue, schrijft mee aan internationale games, festivalregie en muziekvideo's zoals van Miss Montreal en Racoon. Ieder jaar filmt hij bandjes bij festivals Eurosonic en Welcome to the Village.

Op zijn vierde kwam hij hier te wonen met zijn ouders aan de Handlog. Hij ging naar basisschool Het Baken en later naar het VWO op het Jacob van Liesveldt. "Ik heb daar een leuke tijd gehad waar ik nog vaak aan terug denk. " Daar heeft hij een leuke tijd beleefd. "Op het Jacob heb ik vrienden voor het leven gemaakt. Ik voelde me op deze school creatief gestimuleerd."

Pleun
"Zo heb ik ooit een filmpje gemaakt met een aantal klasgenoten en dat was niet alleen hilarisch maar ook heel prikkelend. Eigenlijk was dat mijn eerste film; met de handycam van de school. Een van de leraren die hem bij is gebleven was leraar Nederlands Piet van Winkelhof ."Ik heb altijd gekke verhalen verzonnen met veel geweld en overdreven comedy voor het vak CKJV. De reacties daarop waren altijd wel positief. Ik heb niet het gevoel gehad dat ik binnen de lijntjes moest lopen. "Toen ik nog in Hellevoet woonde was ik gefascineerd door de videotheek van Pleun. Daar ging ik vaak naar toe voor films en games. Al die films en al die ideeën voelden heel ver weg, maar zó interessant.

"Ik wilde eigenlijk dokter worden, maar ben psychologie gaan studeren. Ik wilde de wereld intrekken op mijn 18e en vertrok helemaal naar….. Enschede. Het was niet in me opgekomen om een creatieve studie te volgen, maar tijdens mijn studie mediapsychologie begon ik weer met video's maken. Ik heb mijn studie overigens wel afgemaakt en besloot toen ik klaar was echt films te gaan maken. Tijdens mijn studie had ik een script geschreven en online gezet. Daar kwamen zoveel reacties op uit allerlei landen dat ik toen echt dacht: dit kan wel wat worden. Dat gaf me vertrouwen om te gaan proberen er mijn beroep van te maken."

RTL programma's
De doorbraak kwam toen Paul voor RTL4 in Rotterdam programma's ging maken. "Niemand belt jou, je moet echt zelf stappen ondernemen. En dat heb ik gedaan ik ben er naar toe gegaan met mijn portfolio en cv."Paul bedacht RTL4 programma's bedacht en regisseerde zaterdag en zondagochtendprogramma's zoals Wist je dat?, Schoon in Nederland en Mijn leven, mijn gezondheid. "Dat was heel leuk om te doen. Iedereen in Nederland die aan zoiets meewerkt is gepassioneerd met zijn vak bezig." Het is alleen wel een kleine vijver waaruit gevist wordt. Dat is jammer en maakt het lastig voor nieuwkomers. Het is vooral hard werken en veel netwerken. "Je moet elkaar steunen en het elkaar gunnen. Je hebt van die gelukmomentjes nodig. Iemand die zegt: doe maar, laat maar zien wat je kan." Maar Pauls grote droom was om films of tv series te maken. "Zo'n twee jaar geleden kreeg ik de kans om aan series mee te schrijven bij Talpa."

Hunter Street
"En sinds afgelopen oktober mag ik voor Nickelodeon in Amerika meeschrijven aan Hunter Street. Een avonturenserie over een pleeggezin met vijf kinderen. Het is een beetje een combinatie tussen Home Alone en de Da Vinci Code. De Nederlandse bewerking de Ludwigs heb ik zelf gedaan. Het zijn dus deels mijn eigen ideeën en deels de ideeën die in teamverband zijn verzonnen. Nadat ik een aflevering heb geschreven zit je tijdens de 'tableread' in een zaaltje met de regisseur en alle acteurs bij elkaar. Iedereen leest dan zijn rol; dan komt het eigenlijk al tot leven en zie je welke grap wel of niet werkt. Het vierde seizoen van de Ludwigs is van de zomer te zien. Ik ben blij dat ik via Blooming media het bedrijf waar ik voor werk de kans heb gekregen om voor Nickelodeon te gaan schrijven Er zitten altijd genoeg ideeën in de pijplijn dus ik ga nog meer voor Nickelodeon schrijven."

Best trots
"Ik heb zelf een dochter van 9, Kiki en zij kijkt naar mijn serie dat vind ik natuurlijk geweldig leuk. Ik vind Hellevoetsluis nog steeds heel tof, maar het is lastig qua verbinding. Mijn moeder is altijd supertrots op wat ik doe en mijn vriendin Stella is een goede tweede. Mijn vader is altijd non-impressed, maar ik hoor altijd via via dat hij toch trots op me is. Mijn vriendin is super creatief en tegelijkertijd een data-geek. We hebben samen een pilot gemaakt voor een televisieserie; een poppenserie die we binnenkort gaan filmen."

"Wij wonen in Vleuten centraal in Nederland en vlakbij Utrecht. Als ik in Hellevoet ben en ik fiets door de polders dan heeft dat iets vertrouwds. Het is mooi en voelt als thuis."

Hellevoet creatief op de kaart…
"Over talentontwikkeling in Nederland mag wel een vergrootglas. Het is heel beperkt. Je moet nu zelf je eigen leertraject zoeken en bouwen. Meer begeleiding en connecties was handig geweest. Wie weet in de toekomst? Het lijkt me heel leuk om presentatielessen of schrijflessen te geven. Dat zou Hellevoetsluis ook wel creatiever op de kaart zetten. Als je dan iemand goed kan begeleiden dan is dat mooi, want dat heb ik zelf gemist."

Gladiatorenarena
Het kan zijn dat een idee toch anders wordt uitgevoerd dan bedacht. "Hoewel ik altijd bij mijn idee een stuk visualisatie doe in de vorm van film. Je moet wel een producent vinden die het maximale uit je ideeën haalt. Schrijf vooral wat je zelf leuk vindt, het klinkt misschien cliché, maar alleen dan werkt het. Wat zou ik zelf willen zien, waar zou ik zelf om kunnen lachen. En dan ga je het maken. En dan pas bedenken wie zou het willen maken. Na je opleiding val je in een gladiatorenarena. Het is best heftig. Daar zou ik wel wat aan willen veranderen; met een jeugdplatform. Scriptschrijven wordt in Nederland weggezet als een elitair beroep en dat is jammer. Ik zou er aan willen bijdragen dat de weg die jonge makers moeten afleggen makkelijker wordt." Jongeren die deze kant wel op zouden willen adviseert hij vooral door te zetten en in je eigen ideeën te geloven. En blijf bij je eigen idee, niet gaan herschrijven zodat het misschien interessant wordt voor de ander.

Portie lef en een ticket
"Mijn grote droom is een wereldwijde bioscoopfilm te maken. Een filosofisch onderbouwde film verpakt in actie en thrillergenre. Ik heb nu nog geen idee wat ik na de Ludwigs ga doen. Dus als ik geen verzoeken krijg dan ga ik zelf weer langs met ideeën voor een serie of show." Het liefst gaat hij dit jaar naar Los Angeles gaan met een stapel scripts onder zijn. In Amerika is meer behoefte aan ideeën. En als ik het doe dan ga ik er eigenlijk niet vanuit dat het niet lukt."

Wat zou er in Hellevoetsluis vooral niet moeten veranderen?
"Tivoli Theater moet echt blijven; knus en authentiek. Hellevoetsluis is leuk geworden. Je kunt nu echt wat laten zien als je iemand voor het eerst mee neemt."

Welk boek ligt er op je nachtkastje?
"Sapiens, een heel mooi boek kan ik iedereen aan raden."

Mijn grootste wens….
"Dat iedereen het geluk vindt waar hij naar op zoek is en dat iedereen kan worden wat hij zou willen zijn."

Uit de krant