Een wethouder is er namens en voor mensen, nooit voor zichzelf...
Een wethouder is er namens en voor mensen, nooit voor zichzelf...

De terugblik van Wethouder Hans van Lith...

Actueel 1.517 keer gelezen

Het wethouderschap van Hans van Lith in de afgelopen vier jaar, was in meerdere opzichten bijzonder. Tot de verkiezingen van 2014 was Hans van Lith nog wethouder in Westvoorne en kwam voor IBH naadloos over als wethouder in Hellevoetsluis.

Een man met een ruime bestuurlijke ervaring en dat was precies waar het nieuwe college met drie nieuwkomers behoefte aan had. Een tweede wethoudersperiode ambieert de joviale Rockanjenaar niet, maar in de afgelopen vier jaar heeft hij zeker wel zijn sporen achtergelaten in Hellevoetsluis. De Glaciswijk en andere wijken in Hellevoetsluis zullen zich Van Lith herinneren als de wethouder van de wijkaanpak. En wanneer er straks een nieuwe sporthal en zwembadcomplex staat, dat zijn weerga in de regio niet kent, is het goed om te herinneren dat zonder de daadkrachtige aanpak van Van Lith dat er niet gekomen zou zijn.

Kop van de Oostdijk
Een project dat al meer dan 25 jaar liep en dat onder Hans van Lith eindelijk werd afgerond, is de Kop van de Oostdijk oftewel het plan 'Kanaalzone' zoals het officieel heet. Binnenkort wordt gestart met de bouw van 81 appartementen door Van Wijnen en daar bestaat zowel lokaal als uit de regio grote belangstelling voor.

Opvolging
Wie straks de opvolger van Hans van Lith wordt, hangt uiteraard van de verkiezingen af, maar in de wandelgangen wordt meermalen de naam van raadslid Peter Schop (IBH) genoemd. En misschien komt zelfs de naam Van Lith wel terug in de gemeenteraad, want de dochter van Hans van Lith is op de 18e plaats van de kandidatenlijst van IBH te vinden.

Gemeenteraad
'Er zijn grote verschillen in de manier waarop gemeenteraden te werk gaan' zegt Van Lith. 'Hellevoetsluis heeft een hele fijne raad om mee te werken. De laatste jaren in Westvoorne was er veel onderlinge strijd, in Hellevoetsluis wordt ook naar de overeenkomsten gekeken en niet alleen maar de verschillen benadrukt.' In Hellevoetsluis wordt meer samengewerkt.

Boomgaard
Er mag voorlopig niet gebouwd worden, maar toch vindt van Lith het plan Boomgaard (polder van Nieuw Helvoet) nog steeds prima bij Hellevoetsluis passen. 'Een mooi plan dat een mooie overgang naar het duingebied kan vormen'

Milieu
Ook op het gebied van milieu kijkt Hans van Lith tevreden terug. Hij zorgde er voor dat het onkruidbestrijdingsmiddel Roundup van Monsanto in Hellevoetsluis niet meer gebruikt wordt en recent verklaarde de afdeling nog dat dit ook zeker niet terugkomt. Bij de herplanting van bomen is bewust gekozen voor betere soorten die uit kunnen groeien tot grote beeldbepalende bomen, die Hellevoetsluis nog groener zullen maken. Ook het nieuwe afvalscheidingsbeleid komt uit de koker van deze wethouder en daar was veel overtuigingskracht voor nodig. Vier jaar Hans van Lith laat een mooier Hellevoetsluis achter. 'Ik realiseer me heel goed dat ik door mensen op die stoel gezet ben en dat ik er voor die mensen moest zijn. Daar heb ik mijn best voor gedaan. Ik ben nu bijna 67 en ik vind dat je zelf de keuze moet maken om te stoppen..

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant