Na een aantal maanden wordt de bodemverbeteraar over landbouwgrond uitgereden. De rest wordt gestort op verwerkingslocaties.
Na een aantal maanden wordt de bodemverbeteraar over landbouwgrond uitgereden. De rest wordt gestort op verwerkingslocaties.

Waar gaat het maaisel heen?

In de rubriek Buiten gewoon groen vertelt Hollandse Delta iedere week iets over de natuur in onze omgeving. 

Door het veranderde groenbeleid past het waterschap ecologisch beheer toe op ongeveer 60 procent van de bermen. Dat betekent dat het maaisel na een aantal dagen verwerken en storten op verschillende zogeheten verwerkingslocatie. Op deze plaatsen willen zij het maaisel zo duurzaam mogelijk benutten. Een van de verwerkingslocaties is een veehouderij waar het maaisel wordt gebruikt in de potstal (een stal waarin de mest wordt opgepot). Bij deze werkwijze wordt een deel van het maaisel aan de koeien gevoerd en een deel wordt opgestrooid in de stallen. Het opgestrooide maaisel in de stallen wordt na verloop van tijd samen met de mest uitgereden over de landbouwpercelen. Een deel van het maaisel wordt in 2022 gebruikt als bokashi (gefermenteerd maaisel). Dit is een proefproject in samenwerking met agrariƫrs, de gemeente Goeree-Overflakkee en de provincie Zuid-Holland. Het maaisel wordt afgedekt opgeslagen waarna het een proces aangaat waarbij onkruid afsterft en voedingsstoffen worden behouden. Foto: Arno Vos.