De onthulling van de plaquette
De onthulling van de plaquette

Plaquette herinnert aan oude muur De Hoofdwacht

Algemeen

Hellevoetsluis - Voordat er gestart kon worden met de bouw van appartementencomplex De Hoofdwacht is er een historische muur gevonden.

Deze muur stamt waarschijnlijk uit de 17e eeuw en vormde onderdeel van het westelijk havenhoofd, een van de oudste bakstenen bouwwerken van Hellevoetsluis. Waarschijnlijk diende de muur (2.5 meter hoog en 1.5 meter dik) om kruiend ijs tegen te gaan.

Jaco Brand, ontwikkelaar bij de Gebroeders Blokland loste met het aanbrengen van de plaquette een belofte in aan de gemeente Hellevoetsluis. “De voorbereidingen op de bouw van deze woningen heeft diverse kopzorgen opgeleverd,” sprak hij. “Eerst was er natuurlijk die brand – wij hebben die echt niet aangestoken – en vervolgens werd ik gebeld door de grondwerker. Die was gestuit op een oude, brede muur.”

De archeologen van Archeologie Rotterdam (BOOR) hebben toen de volledige muur van 15 muur onderzocht en opgetekend. Deze troffen ook een beerput aan en daarin werden lakzegels aangetroffen waarmee brieven werden verzegeld. De zegels hebben het logo van de Nederlandsche Handel-Maatschappij, opgericht in 1824 door koning Willem I.

“De gemeente heeft nog voorgesteld om de muur blijvend zichtbaar te maken. Dan zou er een glazen plaat ter hoogte van de winkel van Rêve by roxan worden aangebracht. Dit bleek helaas geen haalbare kaart.”

Wethouder Margriet den Brok was naar het in 2021 geopende appartementengebouw gekomen om de plaquette buiten en het informatiebord binnen te onthullen. “Ik was destijds heel blij met de heel bijzondere vondst. Als wethouder van Cultuur vind ik het jammer dat de muur weer onder de grond is verdwenen, maar ik begrijp de belangen van de bouwer en bewoners heel goed. De plaquette wijst voorbijgangers en bewoners op wat voor historische grond het gebouw staat. De 400 jaar oude haven aan de ene kant, aan de andere kant de verdedigingswerken. En ook nog eens zicht op de 200 jaar oude vuurtoren. Mooier kun je niet wonen.” Vervolgens bedankte de wethouder de ontwikkelaar voor het plaatsen van de plaquettes. Gebroeders Blokland heeft twee plaquettes aangebracht, zowel aan de buitenkant bij de ingang als in de hal om de bijzondere vondst te markeren. Binnen is meer informatie te lezen over de muur, op de plaquette aan de buitenzijde van het gebouw staat de volgende tekst: ‘Deze plaquette markeert de steene muer aende westzyde vanden dam’.

De Hoofdwacht
Zoals gebruikelijk in vestingsteden werden ook in Hellevoetsluis de wachtdiensten bij de verschillende poorten geregeld vanuit een hoofdwachthuis. De hoofdwacht was in een opvallende stijl gebouwd: met een gaanderij die werd gedragen door zes pilaren was het een gebouw dat opviel. De wacht die de mannen liepen, was noodzakelijk voor de bescherming van de toegangspoort. Maar ook als er wat mis ging in de stad, waren de mannen uit de hoofdwacht er om de orde te herstellen. Zeker in de buurt van de Hoofdwachtstraat speelde er nog wel eens iets, want het was een beruchte straat in Hellevoetsluis.

De Marine in combinatie met een bordeel levert nu eenmaal weleens explosieve situaties op……

Wanneer de hoofdwacht bij de Westbarrière is gebouwd, weten we niet precies. In 1823 stond het gebouw er al. Het zou zomaar kunnen dat het gebouw dateert uit de Franse tijd. Jan Blanken liet toen ingrijpende werkzaamheden plaatsvinden aan de havenkades. In de Tweede Wereldoorlog werd het pand voor de aanleg van de Atlantikwall gesloopt, net als vele woningen aan de Westkade.

Bron: Streekarchief Voorne-Putten

Afbeelding