Afbeelding
Wil van Balen
Foto’s

Vestingcode, je komt oren en ogen tekort

Algemeen

Hellevoetsluis - Zaterdag 18 juni kon er, na twee jaar, weer een Vestingcode plaatsvinden. Van 13 tot 17 uur was de Vesting een groot festivalterrein, waar je gratis leuke optredens, acts en concertjes kon meemaken op bijzondere locaties.

De Vesting was zaterdag het toneel, voor heel veel culturele activiteiten. Veel mensen vonden dan ook hun weg naar de vesting. Daar konden ze, onder een stralend zonnetje, genieten van de vele optredens en activiteiten, die werden aangeboden.

Op de kunstmarkt achter het gemeentehuis, stonden kleurige kraampjes. Er waren diverse kunstenaars aanwezig om hun kunstwerken te tonen en te verkopen. Kunstenares Ada Andreae van de beeldenboerderij uit Oudenhoorn, is een van die kunstenaars. Ada (69) : “Dit is de tweede keer dat wij op deze plek een kunstmarkt organiseren. Het is een mooie en unieke locatie. Eigenlijk zou er minstens een keer per jaar een kunstmarkt moeten zijn, om de kunst in Hellevoetsluis te promoten. Kunstenaars, die hier volgend jaar aan mee willen doen, kunnen zich bij mij melden, dan help ik ze verder.”

Bij het Brandweermuseum is een pannaveldje opgezet, door “Stichting Push”. Iwan Simic uit groep 5 van obs “de Wateringe” is lekker aan het voetballen. “Ik kom eigenlijk om overal rond te kijken, maar het voetballen vind ik tot nu toe het leukst.”

Bij het Brandweermuseum klonken ook de gezellige zeemansliederen van “de Hellevoetse Shanti Zangers”. Secretaris Ed van Dorp vertelt: “We hebben ontzettend veel plezier in het zingen. Onze professionele dirigent, Aart van der Gronde, heeft de muzikale leiding. Dat heb je ook wel nodig, als je driestemmig zingt. We hopen met optredens, zoals deze, te laten zien hoe leuk het samen zingen is. Zo hopen we ook nieuwe leden te trekken want die zijn heel erg welkom.”

Annette Rietveld , secretaris van “Theatertuin Voorne”, is druk bezig op het plein van “Theater Twee Hondjes”. “We entertainen de hele middag met allerlei voorstellingen hier op het plein. We zijn ook erg blij, dat het eindelijk weer kan.” Als skydancer verkleed, voeren de leden van “Theatertuin Voorne”, een dolkomisch dansje uit, dit lokt een grote grijns op het gezicht van het publiek.

Over een grote grijns gesproken, toneelvereniging “Helvetia”, liep ook rond tijden deze Vestingcode. Om de verjaardag van 200 jaar vuurtoren te vieren, waren ze allemaal verkleed als vuurtoren. Met het kenmerkende rode dopje van de vuurtoren op het hoofd, zag het er hilarisch uit. “We zijn een vuurtoren”, riepen ze uit, “we brengen licht aan de mensen”.

Er was echt overal iets te beleven in de Vesting. Overal klonk er muziek, van het terras van restaurant Fortezza, de terrassen op het Baantje tot het Barbiertje in de Kerkstraat, overal waar je maar kwam, waren spetterende optredens. Kortom, je kwam echt oren en ogen tekort op deze mooie zaterdag in de vesting.

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Vestingcode 2022
Afbeelding