Deze titel betekent de eerste medaille op het EK Team Event.
Deze titel betekent de eerste medaille op het EK Team Event.

Hellevoeter Nick de Gelder wint goud!

Algemeen

Helsinki - Nick de Gelder heeft samen met Team NL Bowlen op het EK bowlen in Helsinki goud gewonnen tijdens het teams event. Van 25 Europese landen speelden de beste bowlers in de Tali Bowling Arena en het was voor het eerst sinds 1977 dat het EK in werd gespeeld.

Nick vertelt enthousiast dat hij met het team van zes personen elf dagen in Finland is geweest. “Daar speelden we met 25 landen om de prijzen. Je speelt single, dubbel, in trio’s en met het gehele team wedstrijden. Met ons team moesten we bij de eerste vier eindigen om te kunnen strijden om de prijzen. Dat lukte en vervolgens versloegen we in de halve finale Zweden. Dat was een grote verrassing, want zij waren de gedoodverfde kampioen, met professionele bowlers in hun midden. Dat zijn zeg maar de Ronaldo’s en Messi’s van het bowlen. Na de overwinning op Zweden stonden we in de finale tegen Italië en ook deze wedstrijd wisten we te winnen.”

Bij Libéma Open tennis  was het prijzengeld ruim 98.000 dollar. Is dat voor de beste bowlers ook zo hoog? “Dat valt tegen, geldprijzen zijn er niet meer, we doen het voor de eer en de erkenning van onze sport. Uiteraard kregen we wel een aandenken.” Nick is 3e jaars student aan de PABO en traint zeker drie keer per week in Leiden met zijn medespelers. De eerstvolgende wedstrijd is het NK en hij hoopt er volgend jaar op het EK in Wittelsheim, Frankrijk, weer bij te zijn. Vooralsnog kost het bowlen alleen maar geld, dus als een eventuele sponsor (voor Nick, of het gehele team) belangstelling heeft, dan houdt Nick zich aanbevolen. “Nu kort genieten van deze overwinning en serieus bezig met mijn studie, want er breekt een belangrijke periode aan,” sluit Nick het gesprek af.

De laatste keer dat de Nederlandse heren bowlers een medaille wonnen buiten de individuele disciplines om, stamt uit 1997, tijdens de WK in Amerika. Exact 25 jaar later dus is het raak in Helsinki tijdens de Europese kampioenschappen. Het Nederlands team vol jonge talenten wint een gouden medaille. Het op 2 juni jl. begonnen EK verliep tot de aanvang van het Team Event moeizaam. Het team van coaches Ron van den Bogaard en Menno van den Heuvel behield constant het gevoel dat er meer inzat. Tijdens het laatste event viel alles op z’n plek. Nadat het team de zes games kwalificatie als vierde was geëindigd, werd in de halve finale afgerekend met topfavoriet Zweden. Zo bewaarden spelers Michell Stinissen (36), Jord van Weeren (28) en jonkies Nick de Gelder (21), Mike Bergmann (21) en Kenneth Ramos (18) het beste voor het laatst. Vrijdag 10 juni werd de Wereldkampioen Teams van 2018 verslagen.

Dat er potentieel in deze groep zit was wel bekend, ook al waren vier debutanten opgenomen. Met Ramos als Europees jeugdkampioen, Bergmann als landskampioen die het EK won en De Ruiter die in 2019 Europees jeugdkampioen werd kun je spreken van kwaliteit.