Speciaal voor de gelegenheid bracht het toeristentreintje de Oekraïense kinderen met hun moeders van het Hart van Hellevoet naar het park.
Speciaal voor de gelegenheid bracht het toeristentreintje de Oekraïense kinderen met hun moeders van het Hart van Hellevoet naar het park.

Oekraïense kinderen verrast

Algemeen

Hellevoetsluis - Een klein feestje was het, maandag 13 juni, op het Europarcs vakantiepark Poort van Zeeland. Oekraïense kinderen die op het park verblijven maar ook de kinderen die in gastgezinnen wonen in Hellevoetsluis, werden verrast met cadeautjes.

Merit Nagtegaal, peuterleidster bij KidzEiland, had een inzamelingsactie gehouden onder de ouders van de peuters. Bij de naamsverandering van de peuterspeelzaal van Peutereiland naar KidzEiland bleven een groot aantal kleine rugzakjes over met de oude naam erop. Toen Merit de vluchtelingenstroom op gang zag komen heeft ze de rugzakjes uitgedeeld aan de ouders en hen gevraagd deze te vullen met speelgoed dat zij over hadden. ‘Ik vond het zo erg’ licht ze toe, ‘ik wilde zo graag iets doen voor deze mensen. Je kunt je toch niet voorstellen dat je met je kinderen naar een vreemd land moet vluchten?’ Het resultaat was overweldigend: een hele stapel rugzakjes met daarin allerlei speelgoed. Een deel daarvan is al eerder uitgedeeld aan de vluchtelingen in Dirksland. Maandag was het de beurt aan de Oekraïense kinderen in Hellevoetsluis. En dat was nog niet alles! Jonge bewoonster van Hellevoetsluis Isa Groen heeft op eigen initiatief een markt georganiseerd om geld op te halen voor de Oekraïense vluchtelingenkinderen. Ze verkocht allerlei spulletjes en zelfgemaakte koekjes en haalde zo €100 op. Zo kwam er voor ieder kind een mooi bedrag van €5 uit, dat ze feestelijk verpakt had in kleine trommeltjes. Die kwam ze persoonlijk uitdelen aan de kinderen.

Iedere maandagmiddag is er in het Hart van Hellevoet gelegenheid voor Oekraïense vluchtelingen om elkaar te ontmoeten. Gaby Everaers van het SBO en Calga Ozbey van de Gemeente Hellevoetsluis verwelkomen de vluchtelingen daar. Toen zij hoorden van deze initiatieven zijn ze meteen aan de slag gegaan om deze leuke middag te organiseren. Gaby: ‘Heel erg leuk om de kinderen zo te zien genieten, daar doen we het voor!’ Calga vult aan: ‘Vanuit de gemeente werken we graag mee aan dit soort warme acties, het treintje is dan een mooie bijdrage. We hopen dat alle kinderen blij zijn met hun cadeaus!’ Al met al was het een geslaagde middag met veel blije gezichten.