Afbeelding
Foto: Wil van Balen

Een weerzien met gelijkgestemden tijdens Veteranendag Hellevoetsluis

Algemeen

Hellevoetsluis - Op zaterdag 11 juni kon er na twee jaar Corona, eindelijk weer op volle sterkte, een Veteranendag georganiseerd worden. In Theater “Twee Hondjes”, verzamelden zich ruim 80 veteranen voor een weerzien met gelijkgestemden.

Zaterdagochtend 11 juni stroomde de foyer van theater “Twee Hondjes” langzaam vol. Uit Hellevoetsluis zelf en uit de regio, kwamen mensen samen om weer een mooie veteranendag te vieren.

Peter Vermaat is voorzitter van de veteranecommissie Hellevoetsluis. Hij vertelde met passie over de veteranendag. “De veteranencommissie organiseert ieder jaar de veteranendag. Dat doen we nu al 14 jaar op rij. De afgelopen twee jaar was er natuurlijk wel een kranslegging maar in een veel magerder bezetting. We zijn nu heel blij dat we eindelijk weer mogen. Het is een fantastische dag met mooi weer en een goede opkomst.” Peter Vermaat was ook heel blij met de komst van Inspecteur Generaal der Strijdkrachten Frank van Sprang. Peter : “Frank van Sprang is een erg drukbezet man, we zijn dan ook vereerd, dat hij tijd heeft vrijgemaakt voor ons. Het is een man, die goed benaderbaar en aanspreekbaar is en veel aandacht heeft voor veteranen.”

Zelf is Peter met 21 jaar in dienst gegaan. Peter: “Na twee weken dienstplicht was er een voorlichting over Libanon. Ik heb me toen meteen aangemeld. Ik volgde twee maanden een basisopleiding in Amersfoort en vertrok daarna naar de Johan Friso kazerne in Assen. Na 4 maanden oefenen, oefenen en nog eens oefenen vertrok ik naar Libanon. Ik heb daar verschrikkelijk veel meegemaakt en ervaren. Een tijd, die je vormt en die je de rest van je leven meeneemt. Later, toen ik eenmaal een vrouw en kinderen had, ging ik terugkijken. Wat heb ik nu eigenlijk allemaal beleefd en meegemaakt. Dat is ook de reden dat ik actief ben geworden bij de veteranen. Het is erg mooi om te zien dat alle veteranen hier bij elkaar komen.

Burgemeester Milène Junius opende de Veteranendag : “Het is erg belangrijk, dat we elk jaar stil staan, bij wat veteranen betekenen voor onze samenleving. Om oog te hebben voor de mensen, die zich hebben ingezet voor de vrede. Maar ook, dat we oog hebben voor de omgeving van deze mensen, de ouders, partners en kinderen.”

Zoals Ray Klaassens later zo mooi verwoorde in een getoond interview. “We staan op de schouders van reuzen. Doordat veteranen gedaan hebben, wat ze gedaan hebben, kunnen volgende generaties daarop bouwen.” De vele sprekers maakten wisten hun publiek te raken. Zo ontroerde Frank de Graaff het publiek met een emotioneel persoonlijk verhaal. De fotograaf en auteur presenteerde zijn veteranenboek met prachtige portretten van veteranen. Ook spreker Josua Ossendrijver maakte diepe indruk. Zijn ervaringen, als weggeven joods jongetje, gingen door merg en been. Rond het middaguur werden kransen gelegd bij het veteranen monument in de vesting. Met als eregast natuurlijk inspecteur generaal der strijdkrachten Frank van Sprang.

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding