De vluchtelingen houden een vreedzaam protest om aandacht te vragen voor hun situatie.
De vluchtelingen houden een vreedzaam protest om aandacht te vragen voor hun situatie. Foto: Wil van Balen

Vluchtelingen verlaten schip Liberty Ann

Hellevoetsluis - Sinds maandagmorgen 10 uur zijn alle vluchtelingen van de Liberty Ann, afgemeerd in de Koopvaardijhaven, van boord. Eerder die dag verlieten zij het schip en maakten met borden duidelijk wat zij met hun protest willen bereiken. Ze willen meer duidelijkheid van de IND over hun situatie en zijn in hongerstaking gegaan. Maandagavond maakten de vluchtelingen van het opvangschip Liberty Ann zich op voor een nacht buiten op het grasveld tegenover het schip. 

“Wij zijn vreedzame mensen en respecteren alle regels die in Nederland gelden,” zegt een woordvoerder van de bewoners van het schip in vloeiend Engels. “En laat duidelijk zijn dat wij Nederland en de Hellevoetse inwoners uiterst dankbaar zijn voor alles wat zij voor ons doen. Het belangrijkste punt waarvoor we hier aandacht vragen, is de voortgang van de IND-procedure omtrent onze status. We zijn hier nu 9 maanden en we zien geen enkele voortgang. Dat is frustrerend, zeker als je weet dat wij hier ons dagelijks zorgen maken over onze geliefden in oorlogsgebied.” Een tweede punt waarover de mannen zich zorgen maken is de situatie aan boord van de Liberty Ann. “Wij hebben zo goed als het kon meegeholpen om alle gebreken op te lossen, maar er is nog steeds van alles mis aan boord.” Af en toe vraagt de woordvoerder in het Arabisch één van de mannen die met protestborden stilzwijgend op het grasveld staan om zijn verhaal te komen doen. “Deze man heeft een tumor in zijn hoofd en moest voor onderzoek naar het ziekenhuis in Spijkenisse. Wij moeten in zo’n geval drie dagen tevoren om transportgeld vragen, maar in zijn geval ontving hij dat niet op tijd. De man is toen maar zonder geld op de bus gestapt en heeft toen een boete van de RET gekregen.” De man laat het betreffende ticket zien en veegt de tranen uit zijn ogen. “En zo is er meer,” gaat de woordvoerder verder. Hij haalt er een bewoner bij die laat zien dat hij geen ondergoed draagt. “Wij moeten alles met de hand wassen, want de toegezegde wasmachines zijn er nog steeds niet. Deze natte was drogen we voor het raam en dat droogt nauwelijks. Nu heeft deze man geen schoon ondergoed meer. Het lijken kleine irritaties, maar het stapelt zich op.”

Al voordat de MS Willemstad werd vervangen door de Liberty Ann voor de opvang van vluchtelingen in Hellevoetsluis was het onrustig aan boord. Eén van de vluchtelingen vertelt dat er grote onduidelijkheid was waar men tijdens de overgang naar het vervangende schip en de opknapbeurt ervan zou moeten verblijven. "We hebben toen in de stromende regen in de kou hier op hetzelfde grasveld gestaan.” Er werd zelfs iemand onwel, zo wordt op een filmpje getoond. "Op een gegeven moment werd gezegd dat we ons in de moskee konden melden, maar toen we daar met negen mensen aankwamen, wist men daar van niets.”

Onze verslaggever heeft de aanwezige COA-medewerkers om een reactie gevraagd. “Wij mogen niets zeggen,” is het enige antwoord dat gegeven werd.  Op de vraag aan de mannen hoelang deze protestactie zal duren is het antwoord stellig: “Wij gaan niet meer aan boord totdat wij vanuit de IND duidelijkheid hebben dat er voortgang komt in onze aanvraag. Tot die tijd gaan wij in hongerstaking en blijven we hier op het grasveld aanwezig. Wij leven in totale wanhoop, frustratie en ontevredenheid en we voelen ons door het COA op een vernederende manier behandeld. We zitten hier bijna 9 maanden zonder bericht van de IND over onze status; het lijkt alsof we zijn vergeten. We willen niet alleen gehoord worden, we willen duidelijkheid vanuit de IND dat er voortgang komt in onze aanvraag. Wij gaan parlementsleden en de koning en koningin benaderen en wij gaan niet meer aan boord totdat er duidelijkheid is. Daarnaast gaan wij in hongerstaking.”
Maandagmiddag trokken de groep naar het gemeentehuis waar zij een gesprek met de burgemeester wilden. Burgemeester Junius was niet aanwezig, maar twee afgevaardigden van de groep hebben wel met wethouder Hans van der Velde een gesprek gehad over hun situatie. Dinsdag zouden zij antwoord op hun vragen moeten krijgen. Een woordvoerder van gemeente Hellevoetsluis laat het volgende weten. "We staan veel in contact met het COA, met de politie en handhaving over wat er speelt op het schip. Het afgelopen halfjaar is de opvang heel rustig verlopen. De afgelopen weken zijn voor de vluchtelingen niet gemakkelijk geweest, met het verlaten van het vorige schip, enkele dagen opvang elders, en nu een ander schip dat nog niet helemaal klaar is. Wij stellen als gemeente de plek beschikbaar waar het schip kan liggen, omdat we weten hoe hoog de nood is als het gaat om de opvang van vluchtelingen. Wij verwachten van het COA dat zij zorgen voor een goede opvanglocatie waarop alle benodigde voorzieningen goed geregeld zijn. Hierover hebben we ook contact met het COA. We rekenen erop dat zij de problemen die er nu zijn oplossen, zodat de mensen tot rust kunnen komen.”

Een van de negen taalcoaches Ilene van Nierop was aanwezig toen de mannen zich maandagavond installeerden om de nacht door te gaan brengen aan wal. Zij vertelt: "Het is een mensonterende situatie vind ik. Deze mensen worden slecht geïnformeerd. Het water op de boot is vervuild daarom mogen ze alleen water uit flessen drinken. Ook is de mogelijkheid om te koken niet goed geregeld. Wij als taalcoaches zien hoe hard ze werken om het goed te doen. Ze blijven respectvol ondanks hun problemen. Op het moment dat zij vluchtten wisten ze niet waar ze aan te waren en dat is nu nog zo. Eigenlijk zijn ze nu weer terug bij af.”

Bij het ter perse gaan van deze krant is nog niet duidelijk of de vluchtelingen inmiddels meer duidelijkheid hebben kunnen krijgen.