Kijken op je telefoon

Ik heb een paar heerlijke vakantieweken achter de rug! Ik maak graag foto’s en het lijkt alsof je met een canera in de hand meer ziet dan anderen. Je scant als het ware de omgeving, op zoek naar mooie plaatjes. Soms herken ik vele jaren later als ik bijvoorbeeld beelden op tv zie nog bepaalde plekjes waarvan ik een foto heb gemaakt.

Hoe anders is dat met mobiele telefoon adepten? Zij lopen in hun vakantie doorlopend kijkend op hun scherm rond. Is het een wandeling die ze er op volgen? Of checken ze hun Email, Instagram of Whatsapp? Ik weet het niet, maar het effect is hetzelfde: ze zien weinig van die mooie, nieuwe omgeving waarin ze zich bevinden.

Toppunt van schermbeleving was het echtpaar dat al telefoonkijkend een café binnenkwam, al telefoonkijkend een bestelling plaatste en al telefoonkijkend de consumptie nuttigde. Ze hadden elkaar kennelijk niets meer te vertellen. Ik kon het niet laten om op het scherm van de vrouw te kijken: zij speelde een spelletje Tetris! Zouden ze niet beter thuis gebleven zijn?

De mobiele telefoon, hij is niet meer weg te denken. Ik geef het toe, ook ik heb dat apparaat in de vakantie vaak gebruikt. Ik moest in mijn creditcard app opdrachten goedkeuren, hotelletjes zoeken via booking.com, mijn Portugese ‘Easy Toll’ voor op de autoweg activeren en zo nog wat zaken. Maar buiten deze activiteiten heb ik zo veel als mogelijk genoten van het prachtige landschap, de vriendelijke mensen en het lekkere eten en drinken.

Als ik thuis de 1.200 (!) foto’s zit te kijken die ik heb gemaakt, valt het opnieuw op. Zodra er een aantal personen op de foto staat, zie je de helft van deze mensen op hun mobieltje turen. En dat is jammer.

Toch bieden de vele mobieltjes en apps die er op staan ook een kans: er worden plaatjes en filmpjes gedeeld van gekke, leuke of aparte plekken. En daardoor wordt er reclame gemaakt voor die bepaalde plek.

Om mee te kunnen doen met die ‘gratis reclame’ voor je stad, moet je wel voldoende ‘Instagrammable’ plekken hebben. Daar maken de mensen die kekke plaatjes. In mijn ogen ontbreekt het daar in Hellevoetsluis aan. Ik kom hierop in mijn volgende column terug!