De nieuwe replica, is een levensechte reuzenbever, oftewel de Castoroides.
De nieuwe replica, is een levensechte reuzenbever, oftewel de Castoroides. Foto: Wil van Balen

Reuzenbever komt naar Hellevoetsluis

Algemeen

Hellevoetsluis - Op 24 mei werd de replica van een reuzenbever oftewel de Castoroides, gepresenteerd op Historyland. Kunstenaar Jaap Roos, gespecialiseerd in de paleontologie, leverde hiermee weer een schitterend kunstwerk af. Een mooie aanwinst, voor een collectie, die steeds maar uitbreidt.

Arie van den Ban is maar wat trots op zijn Historyland. “Dit is een museum, dat beschikt over veel wetenschappelijk materiaal. Kinderen, die Historyland bezoeken, vinden hier een fijne mix tussen leren en spelen. Buiten kan er lekker gespeeld worden en binnen wacht er een schat aan ontdekkingen”, aldus Arie.

De nieuwe replica, is een levensechte reuzenbever, oftewel de Castoroides. Een uitgestorven dier, dat wel 57 kilo kon wegen en twee meter lang kon worden. De reuzenbever leefde tijdens het pleistoceen in Zuid Amerika, destijds nog een eiland, gescheiden van Noord Amerika. Toen Zuid Amerika en Noord Amerika door Panama aan elkaar verbonden werden is de reuzenbever naar Noord Amerika getrokken. Met het kouder worden van het klimaat, trok de reuzenbever weer meer zuidwaarts. In tegenstelling tot de kleinere bever, de Castor, knaagde de reuzenbever geen bomen om. Met zijn tanden van ivoor kreeg hij geen boom om. De reuzenbever leefde van watervegetatie.
Voor het opspuiten van Maasvlakte 2 werd zand van de Noordzeebodem gebruikt. Er werden zo talloze fossielen meegevoerd. Veel amateur paleontologen zoeken naar deze fossielen op het strand van Maasvlakte 2. Zo ook politieagent Mark Simmelink. “Het is eigenlijk een uit de hand gelopen hobby”, zo vertelde Mark. “Ik steek heel veel vrije tijd het zoeken naar fossielen. Zo heb ik er ondertussen al heel veel gevonden.” Op Maasvlakte 2 zijn ook heel veel fossielen te vinden van de reuzenbever. Dankzij deze fossiele vondsten kon kunstenaar Jaap Roos de reuzenbever levensecht nabouwen. De wereldberoemde Amerikaanse paleontoloog Greg Mc Donald en amateur paleontoloog Dick Mol, zijn al meer dan dertig jaar bevriend. Greg kwam speciaal naar Historyland om de unieke collectie te bekijken. Historyland beschikt ook over een prachtige replica van een reuze grondluiaard. Ook gemaakt door kunstenaar Jaap Roos.

“Kinderen kennen het dier als Sid, uit Ice Age 1,2,3,4,5”, grapte Dick. De reuze grondluiaard is precies het specialisme van Greg. Greg : “De reuze grondluiaard is een fantastisch beest om te bestuderen. Het eerste fossiel van de reuze grondluiaard, werd gevonden in Virginia in de Verenigde Staten. Er werd een grote klauw gevonden, waarvan men eerst dacht dat het van een leeuw afkomstig was.. Het fossiel werd doorgestuurd naar Thomas Jefferson, de derde president van de Verenigde Staten. Door Jefferson is het onderzoek naar de reuze grondluiaard op gang gebracht. Om dat feit te eren, wordt de reuze grondluiaard ook wel de Megalonyx jeffersonii genoemd.”

Greg is een enthousiast wetenschapper, hij sluit dan ook af met de woorden “Als je niet nieuwsgierig bent naar de wereld om je heen, haal je niet genoeg uit het leven.”