Afbeelding
Archieffoto Wil van Balen

Welkom op de 30e Pinkster Sail

Algemeen

Hellevoetsluis - Liefhebbers van oude zeilschepen komen tijdens het Pinksterweekend ogen te kort! Als het meezit komen rond de 50 Schokkers, Klippers, Botters, en Zeevalken naar Hellevoetsluis voor de 30e editie van de Pinkstersail. 

Kayla Ruitenga, bekend van de Linquenda II, heeft dit jaar de taken van haar moeder Simone heeft overgenomen. Vrijdag en zaterdag arriveren de schepen, van groot tot klein. “Iedereen is heel blij dat we na twee jaar weer bij elkaar kunnen komen,” zegt Kayla daarover. “En zelf hebben wij er uiteraard ook heel veel zin in.” Zaterdagavond komen de schippers bij elkaar in Muziekcafé MACH en zondag rond de klok van 10 uur vindt het palaver plaats, dat is de briefing met de schippers voor aanvang van de sail. Kayla: “Daar geven we de laatste informatie omtrent de weersvoorspelling en krijgen de schippers te horen of de tocht om de Slijkplaat linksom, of rechtsom gaat. Rond 13.00 uur vindt de start van de eerste groep plaats tussen de vuurtoren en het startschip en vervolgens starten we om de tien minuten. We zijn verheugd dat wethouder Aart-Jan Spoon bij het palaver aanwezig wil zijn. We hopen natuurlijk op goed weer,” duimt Kayla nu al, “en ik hoorde van veel schippers dat ze er onwijs zin in hebben. Onze Hellevoetse sponsor Sterk in Waterwerk mag nog even in het zonnetje gezet worden toch? Zij maken het mogelijk dit mooie Hellevoetse evenement voor de 30e keer te organiseren.” 

Waar ruim 200 jaar geleden de Zilvervloot aan wal gebracht werd door Piet Hein wordt voor de 30e keer de Pinkster Sail, een historische zeilrace op het Haringvliet gehouden. Vanaf vrijdag 3 juni zullen de eerste schepen in de haven te bewonderen zijn. Zaterdag 4 juni komen de meeste schepen aan en zondag 5 juni vindt de Sail plaats.