De kandidaten bouwen in korte tijd de meest indrukwekkende en verrassende ballonkunstwerken. Foto: Kaat Stieber
De kandidaten bouwen in korte tijd de meest indrukwekkende en verrassende ballonkunstwerken. Foto: Kaat Stieber Foto: Kaat Stieber

Frans Neijs in de strijd voor Beste Ballonkunstenaar

Algemeen

Hellevoetsluis - Hellevoeter Frans Neijs gaat meedoen aan een nieuw TV programma ‘Blow Up!’ Het gaat om een TV programma waar ballonartiesten tegen elkaar gaan strijden om de titel “Beste ballonkunstenaar van Nederland 2022”.

Frans: “Ik werd opgebeld door RTL4 of ik mee wilde werken aan dit nieuwe programma. Ze hadden mij gevonden op internet en waren erg verrast wat ik had gemaakt van ballonnen.”

Uiteraard moest Frans wel eerst auditie worden gedaan net als alle andere ballonartiesten. “Ik kreeg een opdracht van 4 uur waar ik een levensgrote zeearend met vis in zijn poten had gemaakt. Na de auditie was ik zelf niet zo tevreden omdat de ballonnen erg veel kapot gingen. Ik was zeker ruim 1 uur kwijt om alles te repareren en dan is 4 uur erg kort. Door corona is de levering van ballonnen stil komen te staan en sommige ballonnen zijn er gewoon nog niet. Ik had de pech dat ik oude ballonnen kreeg, maar ik had deze kleur nodig voor de Zeearend. Tot mijn verbazing kreeg ik te horen dat ik geselecteerd was om deel te nemen aan dit programma met nog 6 andere ballonartiesten.”

“Al vrij snel wist ik wie de andere ballonartiesten waren. Het ballonnen wereldje is klein” legt hij uit. “Maar de concurrentie is erg groot. Er zijn ballonartiesten bij die al ruim 20 jaar ervaring hebben. En ikzelf 10 jaar. En daarbij komt nog dat ik nog nooit een workshop heb gedaan. Er zijn zelfs ballonartiesten bij die workshops geven in het buitenland en hebben gewerkt aan grote projecten in het buitenland (China, Dubai en Amerika). Wereldwijd zijn er namelijk wedstrijden en ballon seminars. Maar ik ga mijn uiterste best doen om zo ver mogelijk te komen. Ik heb er veel zin in maar het zal zeker niet makkelijk worden gezien de concurrentie. Ik hoop ook dat door dit programma meer mensen weten dat de ballonnen niet van plastic zijn. Want dat is echt wel nodig gezien de reactie die ik soms krijg tijdens een optreden of op Facebook. Wij werken met 100% latex ballonnen en die zijn biologisch afbreekbaar.”

De eerste van zes afleveringen wordt uitgezonden op vrijdag 3 juni RTL4 om 20:00 uur. In de kleurrijke familieshow gaan Nederlandse ballonartiesten de strijd met elkaar aan voor de felbegeerde titel. De ontwerpen van de deelnemers gaan oneindig ver; ze creëren hele werelden, maken studiohoge dieren, blazen hele bloemenzeeën en toveren zelfs high fashion creaties uit ballonnen. ‘Blow Up’ is vanaf vrijdagavond 3 juni om 20.00 uur te zien bij RTL 4. Onder leiding van Chantal Janzen en Martijn Krabbé zetten de kandidaten in deze afvalrace elke week alles op alles om het meest originele kunstwerk te realiseren. Internationaal ballon artiest Guido Verhoef beoordeelt wekelijks de kunstwerken en wordt bij bepaalde opdrachten bijgestaan door een gastjurylid.

I