De zwanen genieten inmiddels weer van hun vrijheid na wekenlang in de opvang te zijn geweest.
De zwanen genieten inmiddels weer van hun vrijheid na wekenlang in de opvang te zijn geweest. Foto: Wil van Balen

Reddingsteam Zwanengroep laat zwanengezinnetje vrij

Hellevoetsluis – Gisteravond is een zwanengezinnetje weer vrijgelaten op hun vertrouwde stekkie door de Zwanengroep.

“Een paar weken geleden vingen we een zwanengezinnetje omdat moederzwaan een haak in de poot had”, vertelt zwanenredder Edwin Vosselman van Zwanengroep Zuid-Holland. “Nadat we de zwaan hadden geholpen en weer uit hadden gezet merkten we dat de moederzwaan niet op haar poot wilde gaan staan. ’s Middags hebben we ze weer gevangen en hebben we ze meegenomen naar de opvang. Daar zijn ze een paar weken geweest.  

Het was nog even de vraag of de moederzwaan nog teruggezet kon worden omdat ze niet wilde staan. Even was er sprake dat ze dan misschien ingeslapen moest worden. En dat heeft ze schijnbaar gehoord, want ineens ging ze staan en ging ze heel snel vooruit.” Na de vrijlating plonsen vader, moeder en hun jongen gelijk het water in en genieten ervan dat ze weer in hun eigen territorium van hun vrijheid mogen gaan genieten.

Nog een tip van Zwanengroep Zuid-Holland over zwanen op de weg. Ga nooit zomaar de weg op om zwanen weg te jagen. De dieren kunnen juist dan de weg op schieten waardoor het als nog fout gaat. Kijk hier dus mee uit roep altijd hulp in en probeer het overige verkeer te waarschuwen maar bedenk hierbij dat je eigen veiligheid prioriteit is.