Ter illustratie met het oog op de verhoudingen
Ter illustratie met het oog op de verhoudingen

Petitie vernieuwing windpark Haringvlietdam

Mede namens alle inwoners van Hellevoetsluis, Voorne Putten, Zuid-Holland, toeristen & liefhebbers van Quackstrand is op https://windharingvlietdam.petities.nl een petitie gestart tegen het vernieuwingsplan van het windpark aan de Haringvlietdam.

Een verontruste, maar ook bedroefde inwoner van Hellevoetsluis belt onze redactie met het verzoek om melding te maken van deze petitie.

“Het mooie recreatiegebied waar ik al jaren geleden met mijn kinderen kwam dreigt te worden vernietigd. Als er nabij het vernieuwde strand en de nieuwe boulevard windturbines komen te staan die driemaal zo hoog zijn als het ‘Melkpak’ aan het einde van het kanaal, dan is het gedaan met de recreatie in dit gebied.

Ik snap niet dat het VVV en andere toeristische organisaties zo stil blijven. Inwoners van Hellevoetsluis, maar ook veel mensen van Goeree-Overflakkee en uit de weide omgeving komen naar dit gebied toe voor hun ontspanning. Als dit plan doorgaat, kunnen we de komende 20 jaar niet meer naar deze mooie locatie.”

In de petitie lezen we:

Gemeente Hellevoetsluis, E-connetion, provincie Zuid Holland en Rijkswaterstaat willen samen het bestaande windpark Haringvlietdam upgraden.

Met deze upgrade willen ze de bestaande 6 molens op de buitenzijde dam weghalen en vervangen met 2 windmolens +/- 200m hoog op het recreatiegebied 'Quackstrand’.

De opstellers van de petitie constateren dat groene energie gewenst is, maar niet ten koste mag gaan van schaarse rust, recreatie- en natuurgebieden.

Zij vinden dat het gebied Quackstrand en Quackjeswater bijdraagt aan woongenot, toerisme, onthaasten en natuur en dat er te weinig is gekeken naar andere opties.

In de petitie verzoekt men de Gemeente Hellevoetsluis om de vergunning voor het vernieuwen van windpark Haringvlietdam niet te verlenen.

Verder wordt aan Rijkswaterstaat, E-Connection, de provincie Zuid Holland en de gemeente Hellevoetsluis verzocht te overwegen om de plannen te herzien en de reeds bestaande fundaties, kabels, tussenstations van de windmolens aan de buitenzijde Haringvlietdam te hergebruiken.

Jl. maandagmorgen was deze petitie al door bijna 500 mensen ondertekend.

Meer informatie is te vinden op de website https://windharingvlietdam.petities.nl