Afbeelding
Foto: Wil van Balen

Politiek en besluiten

Als politiek neem je soms beslissingen waar een deel van de inwoners niet achterstaan. Hierin worden afwegingen gemaakt die het individuele belang van een inwoner, of groep van inwoners, raakt. Een luisterend oor is dan soms het enige wat je kan bieden. Niet omdat je hen niet serieus neemt, maar omdat keuzes moeten worden gemaakt. Met betrekking tot het informeren van burgers, als IBH vinden we dat we daarin als gemeente en politiek nog een slag kunnen maken.

Een overgroot deel van de Nederlandse bevolking wil iets aan het klimaatprobleem doen. Kleine, of grote aanpassingen in huis zijn laagdrempelig, maar om de doelstelling te halen moeten we ook wind- en zonneparken gaan aanleggen. “Niet in mijn achtertuin” is dan een veel gehoorde uitspraak. Echter in een klein land als Nederland ontkomen we er niet aan dat het tot overlast of bederven van uitzicht gaat komen. Zaak is dan ook om omwonenden zoveel mogelijk te betrekken bij de plannen. Zie hier ook weer een nieuwe uitdaging: wat is betrekken? Is betrekken: meedenken over de inpassing, meeprofiteren van de opbrengst of – zoals het door velen toch wordt gezien – de plannen kunnen tegenhouden? Met dat laatste bereiken we de doelstellingen als gemeente niet en zullen andere overheden instappen om ons ertoe te dwingen. Met een ontgoochelde inwoner als resultaat.

Regie houden op zulke beslissingen in je eigen gemeente is dan ook ons uitgangspunt. Zo ook met de voorstellen voor een migrantenhotel. Onze economie, industrie en landbouw, kan niet zonder deze arbeidsmigranten. Nu wonen deze arbeidsmigranten vaak in normale eengezinswoningen, met 5 anderen, maar daar is deze woning niet voor bedoelt. Het is ook niet gek dat de buurt hier niet gelukkig van wordt, laat staan dat het prettig is voor de migranten zelf. Een migrantenhotel op een locatie op KB3, geeft de gelegenheid om daar ook faciliteiten te creëren: een supermarkt, activiteitenruimte zodat ze zich ook een stuk prettiger voelen in hun eigen (tijdelijke) woonomgeving. Maar ook bij deze plannen zullen bewoners blij zijn en er zijn er die nieuwe bedreigingen zien. Voor de goede orde: er zijn door twee initiatiefnemers plannen ingediend, er zal voor één plan gekozen worden.

Voorwaarde is wel dat KB3 goed wordt ingericht om de diverse activiteiten mogelijk te maken.