Omwonenden maken zich ernstig zorgen over plaatsing megawindturbines

Hellevoetsluis - In het recreatiegebied aan de binnenzijde van de Haringvlietdam moet in 2023 de bouw starten van een aantal windturbines die eind 2024 in gebruik zouden moeten zijn. Hellevoetsluis heeft een opgave om in totaal 12 MW windenergie op te wekken, daarover zijn regionale afspraken gemaakt.

In 2018 vond de eerste informatiebijeenkomst plaats voor betrokkenen. Destijds werden de windturbines aan de binnenzijde van de Haringvlietdam besproken omdat eerder besloten was dat dit de locatie zou moeten worden voor de molens. En niet de locatie langs de N57 of de Kickersbloem. Toentertijd was sprake van drie windmolens van 140 meter hoog. Eind 2019 tekende gemeente Hellevoetsluis een bestuursovereenkomst met de provincie Zuid-Holland voor de realisatie van de nieuwe windturbines op de Haringvlietdam. Door deze overeenkomst te tekenen moet de gemeente een gemeentelijke coördinatieregeling toepassen, dit is een versnelde procedure.
Circa 200 omwonenden van het recreatiegebied bij de Haringvlietdam hebben zich verenigd in Kernplatform Duinhoek. Het Kernplatform is niet tegen windenergie, maar zij stellen niet voldoende geïnformeerd te zijn over de plannen van de gemeente om twee torenhoge windturbines van 200 meter hoog te plaatsen in plaats van drie lagere. Zij geven aan zich hiertegen te verzetten omdat niet aan de verplichte participatielijn zoals vastgesteld voor dit traject is voldaan. Ook zegt het Kernplatform Duinhoek dat er onvoldoende onderzoek is gedaan naar de effecten van dergelijke grote windturbines dicht bij bewoning.

Tijdens de commissievergadering WWR werden de fouten die zijn gemaakt in het participatietraject besproken. Verschillende direct betrokkenen, met name bewoners van de Duinweg, bleken namelijk geen uitnodiging te hebben gehad voor informatieavonden in februari.

Lees verder op pagina 4.