De politie was in grote getale en met veel materieel aanwezig tijdens de demonstratie.
De politie was in grote getale en met veel materieel aanwezig tijdens de demonstratie. Foto: Ger den Reijer

Demonstratie tegen coronamaatregelen

Hellevoetsluis - Na een eerste oproep om naar de Haringvlietdam te komen op 4 april vond vandaag een protest tegen de coronamaatregelen plaats voor het gemeentehuis in de vesting van Hellevoetsluis.

De manifestatie was georganiseerd door de actiegroep ‘Verbinding voor Vrijheid’’. Deze actiegroep vindt dat huidige maatregelen onmenselijk en buiten proportie zijn en daarmee meer slachtoffers zou kosten dan het virus zelf. De politie was in grote getale aanwezig in de vesting. Een politie rib voer door de haven, voor de brug lag een politieboot, een helikopter vloog rond en diverse ME bussen reden rond en stonden geparkeerd op strategische posities. Circa 150 mensen stonden op het plein waar normaliter de terrassen zijn opgesteld.

In een reactie laat burgemeester Junius weten: “Er is in eerste instantie een aanvraag ingediend voor een demonstratie op 4 april bij de Haringvlietdam voor 1000 personen. Deze hebben wij (aangepast) toegestaan voor 200 personen om de veiligheid te garanderen. De demonstratie bij de Haringvlietdam is vervolgens door de organisatie afgeblazen. Ze hebben zich verplaatst naar de Vesting. Vervolgens maakten zij een wandeling richting de Struytse Hoeck en weer terug naar de Vesting. Politie en onze handhavers waren ter plekke om de situatie in goede banen te leiden.”
De aanvankelijk geplande demonstratie bij de Haringvlietdam was toegestaan tussen 14.00 uur en 16.00 uur. De groep besloot echter de demonstratie te verplaatsen. Dit werd oogluikend toegestaan ondanks dat dit niet aangemeld was.

Een woordvoerder van de gemeente meldt het volgende: “Toen de demonstranten na 16 uur geen aanstalten maakten om huiswaarts te keren werd de demonstratie op last van de burgemeester ontbonden door de politie. Dat is goed verlopen.”

De politie laat weten dat drie mensen zijn aangehouden voor belediging en wederspannigheid dat betekent dat iemand zich met geweld heeft verzet tegen een ambtenaar die zijn functie uitoefent.

Afbeelding
Afbeelding