Afbeelding

Cora van Mook

Cora van Mook woont aan de rand van Hellevoetsluis, vrijwel op de grens met Rockanje en Brielle. Vorig jaar wist Cora voor elkaar te krijgen dat het storten van een miljoen ton hoogovenslakken in de polder vlakbij haar huis eerst werd stilgelegd en dat vervolgens de slakken werden verwijderd. Namens omwonenden is er voor een flink aantal mensen én dieren aangifte gedaan. De zaak ligt nu bij het Openbaar Ministerie.

De staalslakken zijn in de media geweest en zo kwam het programma ‘De vuilnisman’ op haar naam. In dit programma duikt journalist Teun van de Keuken in de wereld achter ons afval. Er wordt in Nederland zo’n 60 miljard kilo vuilnis per jaar geproduceerd. Maar waar laten we al die troep? Eén van de oplossingen is de zogenaamde circulaire economie, maar hoe steekt dat in elkaar? Als u de aflevering waarin Cora haar punt maakt terugkijkt, dan krijgt u een idee: https://kro-ncrv.nl/programmas/de-vuilnisman - aflevering van zondag 21 maart.

Wie zou verwachten een narrige activiste te ontmoeten komt bedrogen uit. Cora is een innemelijke, goedlachse en vooral aardige vrouw. Maar, zegt ze zelf “Als ik me ergens in vastbijt, dan ben je nog niet zomaar van me af. Maar wel alles onderbouwd, met kennis van zaken en met wederzijds respect in het gesprek of debat. En als ik iets niet zeker weet, dan zeg ik dat erbij, maar dan zoek ik het vervolgens wél uit. Mijn drijfveer is onrecht, daar kan ik echt niet tegen.”

Pedagogische Academie
De wieg van Cora stond 60 jaar geleden in Schiedam. Vervolgens heeft ze in Rijswijk gewoond en een vrij lange periode in Spijkenisse. Sinds 1988 woont Cora in Hellevoetsluis. Na een opleiding aan de Pedagogische Academie viel Cora wel op verschillende scholen in, maar was er door een bezuinigingsronde geen vaste aanstelling mogelijk. “Omdat ik toch meer vastigheid wilde, heb ik gesolliciteerd bij de politie waarna ik een opleidingsplaats bemachtigde voor de gemeentepolitie. Dat werk heb ik een jaar of vijf gedaan, waarna ik was betrokken bij de opstart van bureau Halt in Spijkenisse.”

Cora weet van aanpakken en het duurde niet lang of zij raakte vanuit haar werk betrokken bij het werkterrein van de Integrale veiligheid. Uiteindelijk eindigde dat in een diverse adviescommissies op het gebied van Integrale Veiligheid en Crisisbeheersing binnen de Veiligheidsregio Rotterdam-Rijnmond. In 2003 werd ze gevraagd om te komen werken bij de gemeente Westvoorne. Inmiddels woonde ze al geruime tijd in Hellevoetsluis en leek de combinatie van haar nieuwe werkzaamheden met een verminderde reistijd en daardoor meer tijd voor de kinderen die in Rockanje naar school konden een goede. Cora werd bij de gemeente Westvoorne beleidsmedewerker op het gebied van Openbare Orde en Veiligheid en Crisisbeheersing. Alle opgedane kennis en kunde kon ze kwijt in deze functie. ”Ik ben bekend met hoe het binnen de overheid werkt en welke adviesdiensten er zoal zijn, zoals de milieudienst DCMR, het RIVM, de veiligheidsregio, maar ben ook bekend met de diverse wetten en voorschriften op dit gebied.” Cora is uitermate goed op de hoogte van alles wat speelt op het gebied van milieu en nieuwe energiebronnen en de regelgeving en onderzoeken daaromtrent, in binnen- en buitenland. Deze kennis komt prima van pas bij haar huidige activiteiten.

Behandel polder met respect
Cora houdt van de polder. Ze woont er niet alleen, maar geniet samen met man en kinderen van haar tuin en dieren: twee honden, twee katten, een paard, twee shetlanders, een Haflinger, een mini varken en diverse kippen. “Polders zijn open landschappen, agrarische bedrijfsterreinen beheerd door boeren en die worden in Nederland steeds zeldzamer. Het is een deel van onze Nederlandse identiteit en die dreigen we kwijt te raken. Overal worden delen verkocht aan projectontwikkelaars die geen enkel gevoel hebben bij de polder en daarnaast worden er ook nog eens windturbines geplaatst. Die ontsieren niet alleen de polder, ze zijn ook nog eens schadelijk voor de volksgezondheid. Zo’n tien procent van de omwonenden krijgt klachten door de geluidsoverlast, dat werd al in 2014 beaamd door toenmalig staatssecretaris Mansveld van Infrastructuur en Milieu. Veel mensen weten niet dat het laagfrequente geluid van windmolenparken tot 25 kilometer verderop voor hinder kan zorgen. Dit alles is wetenschappelijk aangetoond, maar bij de besluitvorming wordt dit niet meegenomen omdat laagfrequent geluid bij metingen van geluidsoverlast mag worden genegeerd.”

Energiestrategie
Cora is al bijna 20 jaar bezig met het onderwerp ‘windmolens’. Alweer in 2003 hield zij met haar stichting Windmolen N57 Nee! De bouw van windturbines van 120 meter hoogte tegen in de polder ter hoogte van Nieuwenhoorn. Een grotere uitdaging zijn de nog hogere windmolens die als onderdeel van de Regionale Energiestrategie (RES) geplaatst gaan worden op allerlei plaatsen in het land en ook in onze omgeving. Deze windturbines ter grootte van de Eiffeltoren veroorzaken meer geluidsoverlast. In België heeft de rechter de bouw van een windpark al stilgelegd en het zou kunnen dat in Nederland een soortgelijke uitspraak wordt gedaan. De gehanteerde geluidsnormen waarmee gerekend wordt horen niet bij de nu steeds hoger wordende windturbines. De Barendrechtse advocaat Peter de Lange kijkt namens de Stichting Platform Storm naar de meest succesvolle route om de rechtsgang in Nederland voor te leggen aan Europese rechters. Een uitspraak ten gunste van deze Stichting zou grote gevolgen hebben voor nieuwe én bestaande windparken in Nederland. Er zou dan minimaal eerst meer onderzoek moeten worden gedaan naar de overlast voor omwonenden. “En dat is hard nodig,” zegt Cora, “de mensen hebben echt last van het laagfrequent geluid. En dat wordt alleen maar méér naarmate de windturbines hoger en hoger worden. Mensen slapen slecht en worden sneller ziek. En wat te denken van allerlei ongevallen door oververmoeidheid veroorzaakt door slaapgebrek? Niet allemaal aantoonbaar, maar het gebeurt wel”. Cora heeft ook contact met allerlei groeperingen op Voorne-Putten. “Vaak weten mensen niet waar ze moeten beginnen bij het kenbaar maken van hun punt, klacht of eis. Wanneer benader je een wethouder, is het nuttig om een zienswijze te schrijven en hoe dan, wanneer stap je naar de provincie? Vanwege mijn vroegere werkzaamheden en activiteiten kan ik veel mensen op weg helpen en dat doe ik dan ook graag.”

Denk nou niet dat Cora van dossier naar dossier vliegt en nergens anders tijd voor heeft. Ze heeft uiteraard de zorg voor alle dieren in en rond haar huis, maar houdt ook van handwerken en brengt veel tijd door met haar man en kinderen. "Ik moet mezelf alleen wel in acht nemen, want ik kan maar een beperkte mate van drukte aan. Aan het eind van het gesprek breekt Cora nog een lans voor ons toekomstig gedrag: "Het moet echt anders, hoe mensen met elkaar, met dieren en met onze planeet omgaan. We moeten gaan consuminderen, zodat we zuiniger met onze aarde omgaan”

Afbeelding