Afbeelding

Regels bij solliciteren in Sollicitatiecode

In de Sollicitatiecode staan regels waar werkgevers en sollicitanten zich aan horen te houden. De regels gaan bijvoorbeeld over vacatures, het zoeken naar kandidaten en het bewaren van gegevens.

Op nvp-plaza.nl kunt u de hele Sollicitatiecode bekijken. De Sollicitatiecode is geen wet, dus sollicitanten en werkgevers hebben geen 'harde' rechten. Wel kunt u een klacht indienen als een werkgever zich niet aan de Sollicitatiecode heeft gehouden.

Solliciteren en gezondheid
In uw sollicitatiebrief, cv of het sollicitatiegesprek hoeft u in principe niets te vertellen over uw gezondheid. Een werkgever mag hier ook niet naar vragen. Doet hij dat wel, dan bent u niet verplicht om hierop te antwoorden. Alleen als u vanwege uw gezondheid niet alle taken van de functie kunt uitvoeren, bent u verplicht dit aan de werkgever te melden. In alle andere gevallen bepaalt u zelf of u informatie over uw gezondheid geeft.

Medische keuring bij solliciteren
Voor de meeste banen is geen medische keuring nodig. Dit is alleen toegestaan bij functies waaraan risico's zijn verbonden voor de gezondheid of veiligheid van u of van anderen. In dat geval mag een bedrijfsarts op verzoek van de werkgever een 'aanstellingskeuring' uitvoeren. Dit mag alleen aan het einde van de sollicitatieprocedure. Kijk op aanstellingskeuringen.nl voor meer informatie over medische keuringen of lees de folder 'Nieuwe baan? Zomaar keuren mag niet.' Hier kunt u ook een klacht over indienen.

Solliciteren en discriminatie
Discriminatie kan een rol spelen bij het vinden van een baan. Bijvoorbeeld vanwege zwangerschap, handicap of chronische ziekte, afkomst, leeftijd, geloofsuiting of taal. Discriminatie is in principe verboden, tenzij volgens de wet een uitzondering mogelijk is.

Als sollicitant bent u uniek. Bijvoorbeeld omdat u andere werkervaring of opleiding hebt dan de overige kandidaten. Dit soort factoren kunnen belangrijk zijn voor de baan waarnaar u solliciteert. Maar er zijn ook kenmerken die niet belangrijk zijn voor een functie. Denk aan geslacht, religie, politieke overtuiging of een eventuele beperking.

Kijk voor meer informatie over solliciteren en discrimineren en gelijke behandeling op het werk op Mensenrechten.nl of op rijksoverheid.nl.